Pe cît de elementar ar trebui să fie un control profilactic la ginecolog, pe atît de des pacientele mele nu sunt la curent cu rutina de bază sau nu o respectă. Un control profilactic poate salva o viață și este important în prevenirea și tratarea problemelor de sănătate, în fază prematură. 

  • Evaluarea stării generale de sănătate.
  • Examinarea pelvină: vulva, vaginul, cervixul, uterul, ovare – pentru a exclude un proces inflamator în bazinul mic sau depistarea miomului uterin, leziuni a colului uterin, formațiunilor tumorale a ovarelor, etc.
  • Examenul ultrasonografic transvaginal. 
  • Examinarea glandelor mamare: inspecția pielii pentru a depista modificări prezente – roșeață, edemare, etc. Palparea pentru a exclude prezența nodulilor sau mărirea ganglionilor limfatici. În caz de necesitate, ginecologul poate recomanda consultația mamologului și efectuarea mamografiei. 
  • Colectarea PAP testului. Conform standardelor din Republica Moldova, citologia colului uterin cu scop profilactic, la femei sănătoase (cu col uterin sănătos) cu vîrsta între 25 – 61 ani, se realizează o dată la 3 ani.
  • PAP testul nu se colectează la femei virgine indiferent de vârstă, chiar dacă pacienta are 40 de ani.

Controlul profilactic se face o dată pe an. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s