Din primele zile de la lansarea platformei, una dintre cele mai frecvente întrebări care ne-au fost adresate, a vizat perioada de alăptare și schimbările fiziologice prin care trece tînăra mamă în acest timp. 

Cîteva detalii importante: 

 • Doar în primele 4 luni postpartum femeia este protejată de sarcină 100%, cu condiția că ea alăptează EXCLUSIV la sîn și bebelușul este aplicat  la sîn fiecare 4 ore pe timp de zi și la fiecare 5 ore pe timp de noapte.
 • Copilul aplicat la sîn duce la producția și eliberea de PROLACTINĂ, care inhibă procesul de menstruație și ovulație.
 • Peste 4 luni după naștere, poate fi ovulație fără menstruație și sunt șanse ca femeia să rămînă din nou însărcinată.
 • Și invers, poate exista și menstruație, dar fără ovulație.
 • Atît timp cît femeia alăptează, nu există un termen fix stabilit, cînd trebuie să reapară menstruația. Pentru fiecare femeia acest proces este individual. Dar este fiziologic ca menstruația să nu apară pe durata întregii perioade de alăptare, chiar dacă e vorba de 2 ani de la naștere.

Am anexat în carusel un tabel care arată distribuția în timp a apariției menstrei postpartum, realizat de Natural Child Spacing and Breastfeeding by Jen O’Quinn. Conform acestuia, în cazul la 56% a mamelor care alăptează, menstruația revine după mai bine de un an de la nașterea copilului.

One thought on “Alăptarea și menstruația

 1. Ideea acestei platforme este superbă și vă doresc mult succes.
  Însă sunt și eu ginecolog și mă lupt intens cu mitul ca alăptarea ar putea fi o metodă de contracepție. Am avut cazuri de ovulație la 3-4 săptămâni după naștere si in teorie ideea cu Prolactina e logică, în realitate ea fluctuează și nu este posibil de prognozat când va începe să scadă. In Belgia si Germania se recomandă abținerea de la relații sexuale în primele 4-5 săptămâni după naștere,apoi vizita la ginecolog si alegerea unei metode de contracepție. Este posibil de luat contraceptive pe bază de progesteron care nu afectează nici decum alăptarea sau punerea unui sterilet fie hormonal,fie non-hormonal (cupru etc.).
  Oricum mă bucur că ați ales calea să informați domnișoarele,femeile,mamele absolut gratuit. O femeie informată e o femeie protejată!!!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s