Clitorisul este un organ genital, al cărui unică funcție fiziologică confirmată este una erogenă – adică, pentru a aduce plăcere sexuală. Și este unicul organ din corpul femeii responsabil de această funcție.

Anatomic vorbind, clitorisul este format din același țesut ca și penisul. La a 8-a săptămână de dezvoltare a embrionului, cromozul Y din ADN-ul masculin va activa diferențierea de țesut genital, care va continua dezvoltarea în penis sau în clitoris.

După numărul de terminații nervoase, clitorisul le are mai multe decît penisul, la fel cum și primește un flux mai bogat de sînge. Acestea împreună fac posibile orgasmele multiple în cazul clitorisului și nu a penisului. 

Clitorisul se află chiar deasupra uretrei, dar are o structură complexă și doar o mică parte este vizibilă în exterior. Acesta este compus din:

  • gland (partea vizibilă, exterioară)
  • corp (1-2 cm lățime, 2-4 cm lungime)
  • două labii (5-9 cm lungime)
  • doi bulbi (3-7 cm lungime)

Imaginea reprezentativă – mai jos. 

În timpul excitației, corpul și glandul clitorisului pot să crească pînă la 3 ori. 

Practica barbară de mutilare a organelor genitale feminine, care încă se întîlnește și în zilele noastre în peste 30 state din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, face ca peste 200 milionae femei la moment să trăiască cu organele genitale externe mutilate – în mare parte fiind vorba de tăierea glandei exterioare a clitorisului.

Înlăturarea acestuia nu aduce nici un beneficiu de sănătate, doar daune fiziologice și psihologice femeii, micșorînd sau chiar anulînd capacitatea acesteia de a primi plăcere sexuală, nemaivorbind de faptul că aceasta reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s