1. Ciclul menstrual poate fi diferit la fiecare fetiță sau femeie.
  2. Ciclul menstrual durează de la 21 – 45 zile, iar menstruația poate dura până la 7-8 zile. 
  3. La început, ciclul menstrual poate fi neregulat – și asta e NORMAL. Uneori poate dura până la 6 ani pentru ca ciclul menstrual să devină regulat. 
  4. Menstruația poate fi însoțită de discomfort sau chiar durere în regiunea abdomenului.
  5. Pe durata menstruației – femeile folosesc produse de igienă. Povestește-i care sunt acestea (absorbantele, tampoanele, cupa menstruală).
  6. Pregătește fetița pentru situațiile în care menstruația începe atunci când ea nu este acasă.
  7. Asigur-o că atunci când ea are menstruație nimeni altcineva decât ea nu știe că ea are menstră, pentru că acest lucru nu se vede. Și nici folosirea produselor de igienă nu se vede. 
  8. Cel mai important: reiterează că menstruația este un proces NORMAL și FIZIOLOGIC, și NU ESTE O RUȘINE ceea ce se întâmplă cu corpul ei. 
  9. La posibilitate, includeți și tatăl în aceste discuții. În acest fel, fetița va căpăta și mai multă încredere și va putea adresa întrebări mai “intime” și tatălui său. Dar, important, va înțelege că acestea nu sunt subiecte “secrete”.
  10. ORICÂND răspundeți la ORICARE întrebare a fetiței fără ezitări – felul în care îi vei vorbi ei va proiecta abilitatea ei de a ți se deschide ție, dar și oamenilor din jur. 

După ce fetița se obișnuiește cu aceste schimbări, este bine să fie învățată cum să își calculeze durata ciclului menstrual, astfel ea va fi pregătită și va cunoaște când trebuie să fie altă menstruație. 

Odata cu creșterea fetiței, atunci când ajunge la 14-16 ani, este bine de explicat ce schimbări se întâmplă pe parcursul ciclului menstrual. Cel mai important că, odată cu începerea acestuia, se poate întâmpla și sarcina, atunci când încep primele “întâlniri” cu băieții.

Este importante ca fetița să nu audă din stradă explicațiile – ce este ciclul menstrual și ce este pubertatea. Ca și mame – este important să le aducem această informație în mod corect și la timpul potrivit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s