În normă, Indicele Masei Corporale (IMC) este între 18.5-24.9. Persoana cu IMC între 25-29.9 este supraponderală, iar peste 30 se consideră obeză.

În sarcină, IMC se calculează la prima vizită antenatală.

Majoritatea gravidelor obeze au o sarcină normală și nasc copii sănătoși, DAR obezitatea crește riscul pentru anumite complicații, atât în sarcină, cât și post-partum.

Cu cât mai mare este IMC, cu atât mai mare riscul.

Riscuri în sarcină:

  • Tromboză – sarcina, în mod fiziologic, mărește riscul de tromboză, iar asocierea cu obezitatea îl mărește și mai mult.
  • Diabet Gestațional (DG) – dacă IMC este 30+, riscul de a face DG crește de 3 ori decât în caz de IMC sub 25.
  • Hipertensiune arterială.
  • Preeclampsie – dacă IMC este 30+, riscul pentru preeclampsie este de 2-4 ori mai mare. În caz de necesitate, gravida va trebui să înceapă administrarea de Aspirină.
  • Probleme de sănătate mintală – femeile obeze au un risc mai mare de a dezvolta depresie sau alte probleme mintale în sarcină și post-partum.

Riscurile pentru bebeluși:

  • Avorturile spontane în sarcină, la termen mic, au incidența de 1 la 5 (20%), iar la gravidele cu IMC > 30 este 1 la 4 (25%).
  • Defectele de tub neural la bebeluși se întâlnește 1 la 1000 de copii, iar în caz de obezitate 2 la 1000. De aceea, gravidelor cu IMC > 30 li se recomandă Acid folic de 5mg (doză mai mare).
  • Bebeluși născuți de mame obeze au tendința să se nască macrosomi (adică cu masa mai mare de 4000g), ceea ce poate duce la anumite complicații. Dacă la gravide normoponderale această incidență este de 7 la 100 nou-născuți, atunci la cele obeze – 14 la 100.
  • Incidența nașterii unui făt mort este de 1 la 200 la femeile normoponderale, iar în cazul IMC>30 riscul este de 1 la 100, din acest motiv gravidele cu IMC >30 pot avea nevoie de mai multe ecografii pe parcursul sarcinii.
  • Risc pentru naștere prematură.

Este recomandat ca femeile obeze în perioada de pregătire pentru sarcină, să scadă în kg, iar în sarcină să se alimenteze sănătos și să facă activitate fizică în limita posibilităților.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s