Ce nu trebuie să mănânce o gravidă și De Ce?

Femeile însărcinate sunt de câteva ori mai sensibile (pentru anumite infecții, de 10-20 ori) decât populația în mediu la infecții de tipul listeria, toxoplasma, salmonella și E. Coli, în mare parte prin intermediul produselor alimentare.

În acest articol ne propunem să enumerăm câteva recomandări de bază pentru a evita aceste situații. 

Ce nu trebuie să mănânce o gravidă?

  • Produse de mare nepregătite termic => pot conține paraziți și bacterii
  • Lapte și produse lactate nepasteurizate, sucuri nepasteurizate => pot conține E. Coli sau Listeria
  • Ouă care nu sunt bine pregătite termic, cele pe care le numim moi și unde gălbenușul rămâne lichid => pot conține Salmonella
  • Salate gata pregătite din secțiile culinare din magazine => pot conține Listeria
  • Germeni de semințe sau semințe încolțite => pot conține E. Coli sau Salmonella
  • Hot doguri sau carnea semipreparată => pot conține Listeria
  • Carnea pregatită termic puțin sau cea crudă, așa ca prosciutto => pot conține E. Coli, Salmonella, Toxoplasma gondi.

De ce listeria, toxoplasma, salmonella și E. Coli sunt în special riscante în cazul gravidelor și ce impact pot avea asupra fătului – citiți mai jos. 

Recomandări importante:

  • Spălați mânile des, cu săpun
  • Păstrați carnea crudă sau semipreparată separată de alimentele preparate sau cele care nu necesită preparare termică (legume, fructe)
  • Gătiți mâncarea la temperaturi înalte și adecvate. Recomandările USDA-FDA sunt după cum urmează (temperatura internă de preparare a alimentelor):
    • carnea: minimum 75 grade, cu minimum 3 minute pauză între gătit și consum. Culoarea cărnii nu este un indicator sigur al pregătirii. 
    • peștele: minimum 65 grade
  • Bucatele gătite trebuie puse în frigider la 2h după preparare
  • Utilizarea produselor lactate doar PASTEURIZATE
  • Ouăle fierte cu albuș și gălbenuș tare (10-15 min fierbere)
  • Gătiți bucatele acasă și proaspete!

Distribuie postarea