Alăptarea și menstruația

Din primele zile de la lansarea platformei, una dintre cele mai frecvente întrebări care ne-au fost adresate, a vizat perioada de alăptare și schimbările fiziologice prin care trece tînăra mamă în acest timp. 

Cîteva detalii importante: 

  • Doar în primele 4 luni postpartum femeia este protejată de sarcină 100%, cu condiția că ea alăptează EXCLUSIV la sîn și bebelușul este aplicat  la sîn fiecare 4 ore pe timp de zi și la fiecare 5 ore pe timp de noapte.
  • Copilul aplicat la sîn duce la producția și eliberea de PROLACTINĂ, care inhibă procesul de menstruație și ovulație.
  • Peste 4 luni după naștere, poate fi ovulație fără menstruație și sunt șanse ca femeia să rămînă din nou însărcinată.
  • Și invers, poate exista și menstruație, dar fără ovulație.
  • Atît timp cît femeia alăptează, nu există un termen fix stabilit, cînd trebuie să reapară menstruația. Pentru fiecare femeia acest proces este individual. Dar este fiziologic ca menstruația să nu apară pe durata întregii perioade de alăptare, chiar dacă e vorba de 2 ani de la naștere.

Am anexat în carusel un tabel care arată distribuția în timp a apariției menstrei postpartum, realizat de Natural Child Spacing and Breastfeeding by Jen O’Quinn. Conform acestuia, în cazul la 56% a mamelor care alăptează, menstruația revine după mai bine de un an de la nașterea copilului.

Distribuie postarea