Organizația Mondială a Sănătății recomandă abținerea totală de la consumul de alcool în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Medicii nu pot spune cu exactitate ce cantitate de alcool afectează negativ fătul, dar efectul acestuia este unul vizibil, din punct de vedere statistic. De aceea, este recomandată abținerea de la consumul de alcool și cu 3 luni înainte de conceperea unui copil.
Nu există o cantitate considerată ne-periculoasă, la fel cum nu există nici perioadă pe durata sarcinii, care s-ar considera în siguranță pentru consumul de alcool.
Conform unui studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății, top 5 țări cu cea mai mare prevalență a consumului de alcool de către gravide sunt: Irlanda (circa 60%), Belarus (47%), Danemarca (46%), Marea Britanie (41%) și Federația Rusă (37%).
Consumul de alcool în sarcină poate provoca:
- Avort spontan
- Insuficiență placentară cu restricție de creștere fetală intrauterină, greutate mică la naștere
- Risc de travaliu
- Risc de naștere prematură
- Sistem imunitar slab
- Sindromul alcoolismului fetal, care este o tulburare gravă, cu manifestări complexe, de la afecțiuni cardiace, până la tulburări de comportament și învățare. Prevalența acestuia oscilează între 1-5%. Despre acest sindrom urmează să scriem detaliat într-un articol separat.
Conform American Addition Centers, un impact major asupra sănătății psihologice, intelectuale și fizice a fătului îl are și consumul de alcool al tatălui, în special dacă acesta consuma alcool în cantități mari și regulat până la concepere.
Articol realizat cu suportul voluntarului platformei @gyneco.md, Aurelia Sadovei