- 1/3 din gravide fac anemie în trimestrul 3 de sarcină
- 75% din anemii la gravide sunt prin deficiența de fier (feriprivă)
- În țările dezvoltate, 18% din gravide prezintă anemie feriprivă
- În țările în curs de dezvoltare, situația este mai gravă: 35-75%
Conform WHO, diagnosticul de anemie feriprivă în sarcină se stabilește la o valoare a Hb (hemoglobinei) <110g/L.
Conform ghidurilor ACOG și Comitetului Britanic pentru Standarde în Hematologie (BCSH) se stabilesc următoarele limite:
- 1 trimestru: Hb <110g/L
- 2, 3 trimestru: Hb <105g/L
Gradele anemiei:
- Anemie ușoară – Hb 100-109g/L
- Anemie moderată – 70-99g/L
- Anemie severă – 70g/L
Cînd se examinează valoarea hemoglobinei (Hb) la femeia gravidă?
- La consult în tr. I de sarcină, cînd se pune la evidență
- La 28 săptămâni
- Ori de cîte ori apar simptome sugestive pentru anemie
Femeile care fac parte din grupul de risc și necesită profilaxia anemiei feriprive sunt:
- Femei cu sarcini gemelare, cu sarcini apropiate ca interval (interval de 1 an între nașteri)
- Disgravidiile (toxicoza) în 1 trimestu, alte hemoragii pe parcursul sarcinii
- Adolescentele
- Vegetarienii și veganii
- Femeile care consumă alcool, cafea, ciocolata (acestea scad absorbția de Fe)
- Femeile cu boli digestive (hemoroizi, boala Chron, colita ulceroasă, cancer, după operații pentru micșorarea stomacului)
- Femei care din motive religioase vor refuza transfuzia în caz de urgență
Ce investigații trebuie să facă gravida cu anemie, cu suspecție de anemie sau femeile care nu au la moment anemie, dar sunt din grupul de risc?
- Hemoglobina (care este ultimul parametru modificat în caz de anemie)
- Hematocrit (Ht)
- Feritina serică (FRT)
- Vitamina B12
- Folatul seric
- Electroforeza Hb
Aceste analize sunt necesare pentru a face diferența dintre tipurile de anemie și, în cazul anemiei feriprive, de a vedea DF (deficitul de fier) și de a stabili un tratament adecvat.
Femeile în grupul de risc, pe lîngă recomandările profilactice, mai trebuie investigate la Feritina serică pentru a evalua deficitul lor de fier și riscul de a dezvolta anemia, care uneori poate fi severă și poate avea consecințe grave atît pentru mamă, cît și pentru făt, așa ca:
- Retard de dezvoltare intrauterină a fătului
- Naștere prematură
- Greutate mică la naștere
- Rezervă de Fe scazută la n-n
- Hemoragie postpartum
- Risc de mortalitate perinatală
- Infecții neonatale
- Postpartum: reducerea performanțelor psihice și abilitatilor cognitive, lactație deficitară
Profilaxie și Recomandări:
- Depistarea femeilor din grupul de risc și indicarea dozelor profilactice a preparatelor de Fe în doză de 30-60mg/zi
- Sfaturi în privința alimentației. Sursele de fier:
- Fier hem (se absoarbe ușor): ficat, carne roșie, pește
- Fier non-hem (se absoarbe mai greu, dar care reprezinta 95% din consumul de Fe alimentar): leguminoase (fasole, linte), legume cu frunze verzi, fructe uscate (prune, stafide, caise) suc de prune
- Acestea trebuie consumate împreună cu o sursă de Vit. C pentru o absorbție mai bună
- Reducerea consumul de cafea, ceai, ciocolată
- Dacă gravida nu face parte din grupul de risc și valorile Hb >110g/L și Feritinei 100ng/ml, atunci medicul NU TREBUIE să indice cu scop profilactic preparatele de fier
- Gravida trebuie să cunoască că preparatele de fier au efecte adverse (greață, vomă, constipații, diaree, crampe abdominale) și, în cazul apariției acestora, este nevoie ca medicul să schimbe doza sau tipul preparatului
- Folosirea de către gravidă a preparatelor ce au o toleranță mai bună, așa ca: sulfatul de fier, gluconat de fier și fumarat feros
- Dozele profilactice se administrează pînă la instalarea anemiei! Daca este posibil – preconcepțional, dacă nu – începînd cu prima vizită la medic din tr.I!
