Bărbații și depresia postpartum

Știați că nu doar femeia, dar și bărbatul poate suferi de depresie postpartum (DPP)? Studiile arată că circa un tătic din 20 trece printr-o asemenea experiență. 

Simptomele depresiei postnatale paterne sunt similare cu cele ale DPP materne, trăirile unui partener fiind strâns legate de trăirile celuilalt.

Factorii care contribuie la apariția DPP la bărbați pot fi:

  • Surmenajul și stresul continuu
  • Problemele financiare
  • Lipsa de comunicare cu partenera
  • Lipsa de atenție din partea partenerei
  • Lipsa de sex
  • Senzația că este exclus din conexiunea mamă – copil, ș.a.

Unul din cei mai mari factori de risc este prezența DPP la noua mămică. Jumătate din bărbații care au soții ce trec prin DPP o vor trăi și ei!

De asemnea, unele studii arată că bărbații sub 25 ani sau cei care nu se află într-o căsătorie sunt mai predispuși către DPP.

Doar 10% din bărbați recunosc că au o problemă și se deschid spre comunicare partenerelor sau prietenilor.

Există cercetări care confirmă că unii bărbați pot manifesta disfuncții sexuale până la 3 ani după ce au participat la naștere și au fost martorii apariției pe lume a copilul lor. Iată de ce decizia de a asista la naștere trebuie să fie una conștientă, asumată și cel mai important – benevolă.

Trebuie să cunoașteți că la fel ca DPP maternă, cea paternă poate fi tratată pe cale medicamentoasă sau prin consiliere psihologică și este foarte important să ne adresăm la timp după ajutor, pentru a fi corect diagnosticați și pentru a primi cea mai potrivită metodă de tratament.

Distribuie postarea