Cancerul de col uterin în Moldova, în cifre

Conform Anuarului Statistic, numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin este în creștere de la 513 cazuri în 2010 la 747 în 2018.

Iar potrivit datelor Registrului Național de Cancer din RM, ponderea diagnosticării cancerului de col uterin în stadii avansate (FIGO III și IV) rămâne ridicat și fără modificări statistice semnificative.

Este important SĂ FIM INFORMATE despre NECESITATEA efectuării testului citologic DE RUTINĂ, faptul că acesta poate fi făcut GRATUIT și importanța acestuia în PREVENIREA cancerului de col uterin.

Conform Studiului pentru evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind prevenirea cancerului de col uterin în RM, realizat în 2018, s-au concluzionat următoarele:

  • Doar 47% din femeile eligibile pentru test cunosc despre existența testului citologic, drept metodă de prevenire a cancerului uterin
  • Doar 47% din femeile care știu despre testul citologic, cunosc că acesta poate fi făcut gratuit
  • Din femeile cu vârsta eligibilă pentru screening 59% declară că nu au efectuat niciodată testul citologic
  • Doar 22% din teste sunt efectuate la inițiativa femeii, celelalte – la inițiativa medicului sau asistentului de familie
  • Doar 40% din femeile cu vârsta de 25-61 de ani cunosc despre vaccinul anti-HPV
  • Doar 23% dintre femeile care au fiice de aproximativ 10 ani, le-au vaccinat împotriva HPV

În scopul îmbunătățirii situației, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale colaborează cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin în vederea implementării unui program organizat de screening cervical.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea