Când e cel mai bine să ai următorul copil?

Programarea unei următoare sarcini este importantă. În timp ce cuplul își dorește cât mai repede al doilea copil, nu se acordă atenție la anumite riscuri ce pot apărea atât pentru mamă, cât și pentru făt, dacă aceste sarcini sunt la un interval prea scurt de timp.

Studiile au arătat, conform Mayoclinic, că conceperea sarcinii în mai puțin de 6 luni de la o naștere poate avea așa riscuri ca:

  • Naștere prematură
  • Decolare de placentă
  • Greutate mică la naștere
  • Malformații congenitale
  • Schizofrenia
  • Anemia la mamă

La fel, alte studii recente au arătat legatura între apariția autismului la al doilea copil născut la interval mai puțin de 12 luni diferență de la precedentul.

Sarcinile prea apropiate nu oferă mamei timpul suficient pentru recuperare. Aceasta epuizează “stocurile” organismului femeii de nutrienți, vitamine și, în particular, de folați (acid folic).

Există studii unde se vorbește deja despre intervalul prea lung între sarcini, care spun că crește riscul de apariție a preeclampsiei, nașteri premature sau copii cu greutate mică la naștere.

Deci, care este intervalul “ideal”?

Pentru a reduce aceste riscuri, este considerat că o perioadă de minim 18-24 luni după o naștere și maxim pâna la 5 ani după o naștere este intervalul “ideal”. Pentru femeile după 35 de ani, perioada minimă recomandată se reduce la 12 luni.

Dar, fiecare cuplu decide pentru sine când e cazul planificării altei sarcini. Cu atât mai mult în cazul cuplurilor care primesc tratamente pentru infertilitate. În astfel de situații este cel puțin important ca cuplurile să cunoască care sunt riscurile și să înțeleagă că organismul femeii are nevoie de recuperare.

Distribuie postarea