Ce e depresia postpartum și cum o recunoaștem?

Circa 10-20% din femeile care nasc trăiesc depresia postpartum (DPP), care poate apărea deja la 72 ore după naștere și mai poate fi simțită și până la un an de la nașterea copilului. Aceasta este caracteristică și femeilor care au trecut prin experiența de avort, moartea bebelușului la naștere, naștere prematură.

Se estimează că circa 70% din femeile cu DPP nu discută stările emoționale prin care trec și ascund experiența de la partener, familie și prieteni.

Mai mult decât atât, studiile arată că și 1 din 20 bărbați-tați vor trece prin depresie după nașterea copilului, asociat foarte strâns cu starea emoțională a partenerei sale.

DPP se declanșează în urma modificărilor hormonale bruște după naștere – un fenomen fiziologic, care nu este sub controlul direct al femeii (!) și este însoțit de următoarele simptome:

  • deprimare sau furie
  • tristeţe, îndoială, vină, neajutorare sau neputinţă
  • incapacitatea de a avea grijă de sine sau de copil
  • dificultăţi în a face sarcinile tipice acasă sau la muncă
  • schimbări de apetit
  • preocupări şi îngrijorări intense pentru copil sau lipsa interesului pentru copil
  • atacuri de panică care pot apărea, teama de a rămâne singură cu copilul
  • teama de a nu face rău copilului

Semnele și simptomele de DPP nu pot fi deosebite clinic de cele de depresie majoră care apar la femei în alte perioade ale vieții și pot fi descrise prin stări de tristețe intensă, neliniște sau disperare.

Este deosebit de important să o putem recunoaște și să înțelegem gravitatea ei. Ați putea începe cu Edinburgh Postnatal Depression Scale – 10 întrebări răspunzând la care veți putea înțelege dacă aveți o problemă sau nu.

DPP poate fi tratată prin consilierea psihologului sau pe cale medicamentoasă – fără nici un pericol pentru alăptare sau copil. Dar primul pas important este recunoașterea acesteia, comunicarea cu cei dragi și obținerea unui suport elementar din partea acestora.

Despre cum prevenim depresia postpartum vom scrie într-un alt articol, în zilele următoare.

Articolul realizat împreună cu Ana Niculăeș, psihologă, co-fondatoare Respiro.

Distribuie postarea