Uterul este un organ al sistemului reproductiv feminin, sub formă de pară răsturnată, ce se află în cavitatea pelvină sau în bazinul mic. Uterul are, în mediu, 6 – 8 cm lungime și 3 – 4 cm lățime.
Există diferite varietăți NORMALE de poziție a uterului: anteversie, retroversie, anteflexie, retroflexie. În mod obișnuit, uterul este în antevers, acest lucru înseamnă că fundul uterului se uită spre peretele abdominal al femeii.
DAR 1 din 4 femei are uterul retrovers, atunci când fundul uterului se uită spre spate, așa cum e reprezentat în imagine. În ambele cazuri acestea sunt o varietate a NORMEI.
O astfel de poziție a uterului:
- nu afectează procesul de concepere
- nu este o cauză a infertilității
- nu sunt necesare recomandări ce țin de majorarea probabilității cum să prinzi sarcină cu uter retrovers sau ce poziții în sex să alegeți, pentru că acestea nu există!
Spermatozoidul este programat să ajungă la ovul indiferent de poziția uterului. Dacă femeia cu uter retrovers nu poate rămâne gravidă, motivele nu vor fi asociate cu poziționarea uterului, ci alți factori de infertilitate (de exemplu: calitatea spermei, trompe impermiabile sau aderente în bazinul mic, endometrioza, etc.).