Ce înseamnă leziunea colului uterin?

Pentru a înțelege mai bine ce este leziunea colului uterin, este necesar să înțelegem din ce e format colul uterin, din punct de vedere fiziologic. Colul uterin este format din 2 tipuri de celule, reprezentate și în carusel:

  • Celule epiteliale scuamoase, care se află pe ectocervix, din partea vaginului
  • Celule glandulare, care se află în endocervix, în canalul cervical

Odată cu pubertatea și în sarcină au loc schimbări hormonale, care fac ca porțiunea de epiteliu glandular din interiorul canalului cervical să “iasă” în afară, pe ectocervix (din partea vaginului), astfel se formează Ectopia colului uterin sau cum femeile o cunosc: “rana colului uterin” sau “erozia colului uterin”.

Din cauza că în vagin mediul este acid, acest țesut glandular este afectat de această aciditate și ca reacție de protecție are tendința să se acopere și să se înlocuiască cu epiteliu scuamos, care e rezistent la aciditate. Iar acest proces se numește METAPLAZIA colului uterin. 

Acesta este un proces fiziologic, normal.

Leziunea colului uterin se poate produce anume în zona de metaplazie, sub acțiunea virusului HPV, afectând epiteliul scuamos și cauzând așa leziuni ca: ASCUS, ASCH, LSIL, HSIL sau poate afecta epiteliu glandular și duce la leziuni că AGC sau AIS. Semnificația fiecărei leziuni va fi explicată într-o postare separată.

Leziunile identificate necesită SUPRAVEGHERE sau TRATAMENT, unele din ele fie vor dispărea desinestătător în timp, altele vor persista și uneori leziunile vor progresa transformându-se în cancer de col uterin.

Printr-o simplă vizualizare, cu ochiul liber, în timpul examenului ginecologic la fotoliu a colului uterin cu sau fără ectopie, adică cu sau fără o “rană” vizibilă pe col, nu se poate determina dacă sunt sau nu prezente leziuni ale colului uterin. Unica metodă de diagnosticare a leziunilor este prin citologie cervicală sau PAP test.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea