Să trecem prin arhiva informațiilor importante despre infecția HPV – cea mai răspândită infecție sexual-transmisibilă, care duce responsabilitatea pentru dezvoltarea cancerului de col uterin la femei:
- Există peste 100 tipuri de HPV.
- Există tipuri de HPV cu risc oncogenic crescut, adică care pot produce modificări precanceroase și cancer, și tipuri non-oncogene, care pot induce doar apariția condiloamelor acuminate.
- Virusul HPV se transmite și afectează atât femeile, cât și bărbații.
- Pe lângă cancerul de col uterin, cel al vaginul și vulvei la femei, infecția HPV poate cauza cancer de penis, anal, a cavității bucale și al gâtului la bărbați.
- 80% din populația sexual-activă vor achiziționa infecția HPV la un anumit moment în viața sa.
- Infecția HPV este cea mai des întâlnită infecție sexual-transmisibilă.
- Majoritatea persoanelor care au achiziționat infecția HPV nu știu că o au sau au avut-o, pentru că de obicei aceasta nu are nici un simptom și se autoelimină din organism fără a cauza careva probleme serioase de sănătate.
- HPV se poate transmite prin contact sexual (vaginal, oral, anal) sau prin contact strâns piele-cu-piele, chiar neavând simptome.
- Tratament antiviral pentru virusul papilomei umane nu există, însă se tratează cu reușită mare consecințele acțiunii acestui virus asupra organismului, așa ca: condiloamele acuminate, schimbări precanceroase și chiar cancer cervical.
Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.