Ce reprezintă examinarea pe fotoliul ginecologic?

Examinarea ginecologică pe fotoliu are câteva etape consecutive. Să le luăm pe rând.

Mai întâi are loc inspecția (altfel spus: vizualizarea) organelor genitale externe (vulva cu labii mici și mari, clitoris, himen – dacă este prezent, uretra etc.) și aprecierea prezenței sau absenței unor anormalități, așa ca:

  • roșeață
  • inflamație
  • chisturi
  • schimbări în culoarea pielii
  • ulcerații
  • malformații

Urmează examinarea în specule (sau oglinzi ginecologice – instrument ginecologic din fier, steril sau plastic de unică folosință). Instrumentul se introduce în vagin pentru a dilata pereții vaginului, astfel devine posibilă vizualizarea vaginului și colului uterin. Dacă este necesar la această etapă de examinare se colectează analize (de ex. PAP testul sau altele).

Urmează examinarea bimanuală sau palparea organelor interne. Aceasta este necesară pentru că organele pelvine interne (uterul, ovarele și trompele) nu se vizualizează prin examenul în specule (acesta limitează vizualizarea până la colul uterin). Examinarea bimanuală este atunci când cu ajutorul ambelor mâini, una ținută pe abdomen, iar a doua în vagin, se palpează și se apreciază mărimea, sensibilitatea, localizarea, forma uterului, trompelor și a ovarelor sau prezența/ absența anumitor formațiuni în volum, ca chisturile ovariene sau miomul uterin.

Uneori examenul bimanual poate fi făcut nu prin vagin, ci prin rect sau și mai rar – concomitent și prin vagin, și prin rect. Exemplele puteți să le vedeți în pozele din carusel.

În anumite situații unele din aceste etape de examinare pot fi omise sau schimbate cu locul.

Distribuie postarea