Ce se întâmplă în timpul ciclului menstrual?

Ciclul menstrual (CM) are câteva faze sau perioade. Există faze ovariene, uterine, foliculare.

Noi încercăm să le simplificăm și combinăm, chiar dacă acest lucru nu este tocmai corect, pentru a descrie procesul elementar, care are loc în timpul ciclului menstrual:

  1. Faza foliculară sau pre-ovulatorie, care include menstruația, dar și creșterea și maturizarea foliculului
  2. Ovulația, care este și perioada fertilă
  3. Faza luteală, în care uterul, teoretic, se pregătește de o potențială sarcină

Acum să le luăm pe rând:

  • CM începe cu sâgerarea lunară, adică menstruația, care durează de la 2-8 zile, în mediu 5 zile. Aceasta se întâmplă atunci când sarcina nu survine, iar stratul intern al uterului, sub acțiunea hormonilor, se elimina împreună cu sângele prin vagin.
  • Tot de la începutul CM are loc creșterea folicului și maturizarea lui, din care mai apoi va erupe ovulul. Acest proces durează 1-14 zile și menstruatia face parte din aceasta fază.
  • Ovulația se întâmplă, de obicei, la mijloc de CM. Dacă CM e de 28 zile, atunci ovulația se întâmplă la a 14-a zi, dar aceasta se poate întâmpla și în ziua 9 sau 20! In ovulație, dintr-un ovar se rupe un ovul matur, fiind bun pentru fecundație. Dacă se întâmplă actul sexual neprotejat, atunci poate surveni sarcina!
  • După ovulație, în următoarele zile, vine faza luteală. Ce se întâmplă? Căptușeală uterului (endometrul) devine mai groasă sub acțiunea hormonilor, astfel pregătindu-se pentru o potențială sarcină. De obicei, sarcina nu se întâmpla, ovulul erupt nu este fecundat și acesta se reabsoarbe, se dizolvă și dispare în tractul reproductiv (adică în organele genitale interne). Iar căptușeala uterului, sub acțiunea hormonilor, se descuamează – adică se dezlipește, și se elimină sub formă de menstruație.

Și odată cu menstruația “nouă”, din nou începe procesul de creștere și dezvoltare a folicului nou, deci ciclul reîncepe. Iată de ce fenomenele din timpul CM sunt numite ciclice.

Distribuie postarea