Ce trebuie să știm despre SARCINA ÎN PANDEMIE?

Gravidele suspecte necesita a fi izolate, investigate si testate conform metodologiei Institutului de Sanatate Publica.

Gravidele cu COVID-19 asimptomatice sau cu forme usoare se monitorizeaza la 2 saptămâna cu USG-Doppler. 

Gravidele cu forma severa se interneaza, sunt investigate si tratate impreuna cu medicul infectionist si reanimatolog.

Modul de nastere si alegerea momentului nasterii depind de semnele vitale ale mamei, de termenul sarcinii si starea fetala si nu de preferintele gravidei.

Nasterea vaginala nu prezinta risc de infectare a nou-nascutului cu COVID-19 de la mama, iar alaptatul, din cauza contactului apropiat, duce la infectare, de aceea, dupa nastere, nou-nascutul se izoleaza de la mama infectata pentru de 2 săptămâni, Alaptarea cu laptele matern sau pomparea laptelui nu sunt permise. 

Gravidele trebuie sa faca in mod obligatoriu USG necesare la 11-13 sapt si 20-22, + cele cu patologii sau sarcina multipla. Si investigatii paraclinice atunci cind este timpul pentru vizita antenatala obligatorie la termenul care vizeaza gravida la termenul sau de sarcina. 

Pe parcursul perioadei de carantina NU MERGETI LA CONSULTATII FARA NECESITATE sau urgente, etc. Daca analizele dvs sunt in limitele normei, daca nu aveti plingeri, #STATIACASĂ si respectati regulile de profilaxie. Stati acasa pentru copilul dvs. Iesind la plimbare va expuneti riscului de infectare, folositi aceasta perioada pentru odihna. Nu o priviti ca necesitatea de a sta in casa, dar oportunitatea de a fi acasa. 

Distribuie postarea