Consiliere pre-sarcină

Fiecare femeie care planifică o sarcină vrea și trebuie sa cunoască ce ar trebui să facă, înainte de a rămâne gravidă.

Ce trebuie să consultați cu medicul ginecolog:

  • Istoricul: existența unei patologii somatice pre-sarcină, de ex: diabet zaharat, hepatită, tensiune arterială; sau ginecologice, de ex: miom, chist ovarian. Pe fonul acestor patologii, sarcina poate decurge altfel și poate avea nevoie de mai multe investigații, și supraveghere. 
  • Istoricul familial genetic (boli genetice moștenite), verificăm necesitatea de un screening antenatal și o potențială consultație la genetic;
  • Conseliere în privința medicamentelor pe care le administrează femeia și dacă acestea pot influența sarcina. Eventual, e posibilă oprirea lor sau trecerea la alt grup de medicamente, admise în sarcină;
  • Consiliere privind “statutul” de vaccini contra rujeolei, rubeolei, oreion, varicela, difterie, tetanus, pertusis, hepatita B. Majoritatea femeilor sunt vaccinate si au anticorpi. În cazuri rare, femeile nu au anticorpi pentru hepatita B, rubeolă și varicelă – în așa caz se va pune în discuție necesitatea de imunizare prin vaccinare.
  • Recomandări în privința indicelui masei corporale (IMC), dacă este peste 30, se recomandă dietă și sport.
  • Cafeaua consumată în exces (>300mg/zi, echivalent la 3-4 cești pe zi) trebuie limitată.
  • Alcoolul și fumatul sunt interzise preconcepțional pentru ambii parteneri. Fumatul partenerului a fost asociat cu o mutație a ADN-ului spermei, care duce la risc crescut de apariția anomaliilor la copii săi.
  • Se administrează ACID FOLIC în doză de 400 micrograme (mcg) cu cel puțin o lună înainte de concepție și obligator primele 3 luni de sarcină, pentru a preveni defectul de tub neural (DTN) la feți. În cazul femeilor cu copil născut în antecedente cu DTN, diabet zaharat preexistent, cu IMC > 35 și în cazul cînd femeia folosește medicamende anticonvulsivante, doza de acid folic trebuie să fie de 5mg, preconcepțional cu minim o lună și primele 3 luni de sarcină.
  • Suplimente de Iod în doza de 150 mcg, ideal cu 4 săptămîni înainte de sarcină și în primul trimestru de sarcină obligator – conform ultimelor date ale RANZCOG (The Royal Australian and New Zealand College of Obstetricians and Gynaecologists) din 2020.

Distribuie postarea