Contracepția femeilor după avort

Cât de stresantă nu ar fi experiența de avort sau pierdere de sarcină pentru o femeie, este important ca atât femeia, cât și cuplul, în general, să fie informat în privința câtorva momente-cheie privind contracepția după avort:

  • Fertilitatea poate reveni foarte repede: în 2 săptămâni după avort/pierdere în trimestrul 1 și în 4 săptămâni după avort/pierdere în trimestrul 2.
  • Femeia trebuie să evite contactul sexual până se opresc eliminările sangvinolente, pentru a nu face o infecție. În mediu, aceste eliminări durează circa 7 zile.
  • Femeia poate alege orice metodă de contracepție, cu câteva condiții, descrise mai jos.

Când și ce metodă de contracepție poate să utilizeze o femeie după avort?

  • Imediat, chiar și în cazul unei posibile infecții sau leziuni a tractului genital, pot fi folosite următoarele metode de contracepție: contraceptivele orale combinate, pilulele cu progestativ, injectabile cu progestativ, contraceptivul injectabil combinat, plasturele combinat, implantele, prezervativele feminine și masculine.
  • În cazul unei infecții confirmate, următoarele metode de contracepție pot fi folosite doar după tratamentul infecției: dispozitivul intrauterin (steriletul), sterilizarea feminină, metodele de recunoaștere a perioadei fertile.
  • În cazul prezenței leziunilor la nivelul tractului genital, următoarele metode de contracepție pot fi utilizate doar după tratamentul leziunilor: dispozitivul intrauterin (steriletul), spermicidele, diafragmele, cupolele cervicale, sterilizarea feminină și metodele de recunoaștere a perioadei fertile.
  • Inelul vaginal combinat, spermicidele, diafragme și cupolele cervicale pot fi folosite imediat, chiar și în cazul perforației uterului, necomplicate în timpul avortului.
  • În cazul unui avort în trimestrul 2 de sarcină, diafragmele pot fi folosite doar după 6 săptămâni, pentru ca uterul să revină la dimensiunile sale obișnuite.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea