Persoanele HIV pozitive, care administrează sau nu la moment terapia antiretrovirală (ARV), pot începe sau pot continua în siguranță majoritatea metodelor de contracepție. DAR există câteva momente și limitări pe care le menționăm mai jos.
În primul rând, este important să menționăm că în acest articol noi ne referim DOAR la metoda de CONTRACEPȚIE pentru persoanele HIV pozitive și nu la metodele de contracepție care asigură și protecția de infectare cu virusul HIV. Dar reamintim că unica metodă de contracepție care asigură și protecție de infectare este prezervativul masculin sau feminin.
Dispozitivul intrauterin (DIU, adică steriletul) din cupru sau hormonal:
- Femeia cu infecția HIV asimptomatică sau cu semne clinice ușoare, inclusiv și cele cu terapie ARV, POT utiliza DIU!
- Femeia cu infecția HIV stadiul 3 sau 4 de boală (clasificarea OMS) NU trebuie să folosească această metodă de contracepție.
- Femeia care are DIU și achiziționează HIV sau având DIU boala HIV avansează în stadiul 3-4, poate să folosească în continuare DIU.
- Femeia având DIU poate să îl păstreze chiar dacă începe terapia ARV.
Sterilizarea (atât feminină, cât și vasectomia): persoana cu HIV, inclusiv în cazul de terapie retrovirală, poate face în siguranță această procedură. Procedura este amânată sau anulată dacă persoana prezintă la moment o boală legată de infecția HIV.
Spermicidele: dacă femeia este HIV pozitivă sau are grad înalt de achiziționare – metoda nu se recomandă spre folosire.
Metodele de contracepție care pot fi folosite în siguranță:
- Contraceptivele orale combinate
- Contraceptivul injectabil combinat
- Plasturele contraceptiv combinat
- Inelul vaginal combinat
- Pilulele cu progestativ
- Implantele
- Injectabile cu progestative, însă, conform studiilor, acestă metodă de contracepție crește riscul de infectare cu HIV de la partener, de aceea nu este recomandată ca și metodă de contracepție din prima linie, ci a doua, pentru cuplurile unde o persoană este HIV infectată.
Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.