Pentru a înțelege cum să prevenim depresia post-natală, este important să înțelegem factorii de risc care o pot determina.
În primul rând, DPP este provocată de modificările hormonale bruște care apar după naștere, dar este intensificată de oricare din următoarele stări:
- lipsa de susţinere emoţională
- lipsa de ajutor din partea partenerului
- lipsa încrederii în sine
- insomnia
- dificultăţi materiale şi financiare
- probleme grave de sănătate ale copilului
- mariaj conflictual
- lipsa intimităţii după naştere
- complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere
- oboseala extremă sau lipsă de energie
Cum poți preveni depresia postpartum?
- Ai grijă de tine. Nu, grija de sine nu este egoism, este o necesitate vitală. O mamă nefericită nu va putea crește un copil fericit.
- Conectează-te cu bebelușul. Fă efortul contactului vizual. Încearcă să vezi lumea prin ochii copilului.
- Zilele negre. Anticipează-le. Iar atunci când vin, acceptă-le ca pe o încercare de care deja erai pregătită că va veni.
- Rolul partenerului sau al soțului este critic. Petreceți timp împreună. Comunicarea deschisă va continui la menținerea înțelegerii și ajutorului reciproc.
- Exercițiile fizice, plimbările aduc mult mai multe beneficii și calm decât îți imaginezi.
- Asigură-te că ai suport la întreținerea gospodăriei. Dacă nu ăl ai, nu fă din curățenia în casă prioritatea numărul 1. Prioritatea este să te simți tu și copilul tău liniștiți și odihniți.
- Somnul, fă-ți timp pentru somn, asigură-te că ești odihnită!
- Crează-ți așteptări realiste de la experiența maternă deja din perioada de sarcină! Rolul de mamă este unul dificil. Fii recunoscătoare pentru micile victorii și nu acorda prea multă importanță nereușitelor mici.
- Comunicarea: vorbește despre dificultățile tale, despre experiența ta cu partenerul și cu oamenii apropiați. Nu acumula emoțiile doar în tine.
- Menține un regim alimentar corect!
Este absolut firesc să te simți obosită din toate perspectivele, dar aceste momente pot fi depășite dacă cât vei acorda importanță stării tale de bine!
Articolul a fost creat împreună cu Ana Niculăeș, psihologă, co-fondatoare Respiro.