Haideți să vedem ce presupune infecția HPV și ce înseamnă atunci când ea se depistează.
Deci:
- Infecția cu HPV (virusul papilomei uman) este achiziționat aproape în toate cazurile prin contact intim strîns sau act sexual.
- HPV este de diferite tipuri: sunt tipuri non-oncogene, care pot duce la apariția condiloamelor (sau “negi”), și tipuri oncogene, care pot potențial provoca cancer de col uterin. DAR!
- Infecția cu HPV este frecventă și tranzitorie, 4 din 5 persoane (femei și bărbați) au avut HPV infecție la un moment dat în viața lor, dar acesta s-a autoeliminat de la 2 luni până la 3 ani. Și doar la un procent mic din femei infecția cu HPV persistă și duce la modificări precanceroase la nivelul colului uterin.
- Doar 1 din 20 de femei va avea rezultat anormal la PAP test și doar 1 din 2000 de femei vor face cancer de col uterin.
Deci, dacă la femeie se depistează careva tipuri de HPV, acest lucru nu înseamnă neapărat că ea va face cancer de col uterin.
Pentru ca să apară cancerul de col uterin sunt necesare anumite condiții:
- Virusul trebuie să persiste în organism mulți ani la rând.
- Virusul trebuie să se asocieze cu alți factori de risc așa ca: fumatul, parteneri multipli, asocierea altor infecții, boli cu imunocompromitere, nașteri multiple.
Deci, pentru că sa apară cancerul de col uterin nu este suficientă doar depistarea HPV, dar sunt necesare și alte condiții. Deși HPV reprezintă un factor de risc înalt pentru cancerul de col uterin, aceasta, însă, nu înseamnă numaidecât că va duce la dezvoltarea acestuia.
Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.