Screeningul include următoarele:
- PAP testul, care poate depista modificările pre-canceroase ce pot trece în cancer de col uterin, dacă nu sunt tratate la timp.
- Testul la HPV, care depistează tipul de HPV ce ar putea cauza aceste modificări precanceroase la nivelul celulelor colului uterin.
Sunt posibile câteva variante de screening:
- Doar PAP test, în cazul în care rezultatul este normal – medicul va poate recomanda repetarea testului, de rutină, la fiecare 3 ani.
- Doar Testul HPV, în cazul în care rezultatul este normal – medicul va poate recomanda testarea de rutină la 5 ani.
- Co-testarea, adică PAP test împreună cu HPV, iar în cazul în care rezultatul este normal – medicul va poate recomanda testarea de rutină la 5 ani.
Care este scopul screeningului?
- Cel mai important este de a depista la timp abnormalitățile și stările precanceroase de la nivelul colului uterin, care, dacă nu sunt tratate și depistate la timp, pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.
- Depistarea cancerului cervical, în stadii incipiente.
Astfel prin screening se reduce:
- Incidența cancerului
- Mortalitatea femeilor
- Morbiditatea acestora în urma tratamentului cancerului avansat, adică creșterea calității vieții femeii după tratament.
Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.