Un studiu realizat în SUA arată că circa 36% femei cu vârsta între 30 și 70 raportează o dorință sexuală scăzută.
Există multe motive care pot explica de ce o persoană nu are dorință sexuală, adică are libido scăzut. În acest articol revizuim motivele fiziologice care pot cauza un libido scăzut.
În primul rând, un libido scăzut poate fi cauzat (dar nu întotdeauna este, iar uneori poate avea efect INVERS!) de schimbări hormonale, adică:
- În sarcină.
- După naștere.
- În timpul alăptării.
- În menopauză. Unele studii spun că circa 52% din femeile în menopauză raportează dorință sexuală scăzută.
Cauzele fizice care pot duce la un libido scăzut sunt:
- Boli, precum: artrita, cancerul, diabetul zaharat, tensiune arterială crescută, boli neurologice, disfuncții ale glandei tiroide.
- Oboseala.
- Intervenții chirurgicale, mai ales cele care afectează imaginea corpului (genital, mamar).
- Medicamentele. De exemplu, antidepresantele, antipsihoticile sau medicamentele pentru tensiunea arterială ridicată sunt cunoscute având efectul de a diminua dorința sexuală.
- Stilul de viață: excesul de consum de alcool, exagerarea în activitățile fizice, drogurile, fumatul.
- Dacă aveți durere în timpul actului sexual sau nu reușiți să obțineți orgasm, aceste momente la fel pot diminua dorința sexuală.
La baza tuturor acestor cauze stau 2 importante recomandări: (1) aveți grijă de sănătatea dvs în alegerile pe care le faceți zi de zi și (2) informați-vă la medic despre impactul medicamentelor sau bolilor, dacă este cazul, pentru a le cunoaște și înțelege transparent în toată complexitatea lor.