Dăm startul unei serii de articole despre importanța comunicării dintre mame și fetițele lor la subiecte ginecologice. Începem cu motivele pentru care e important să vorbim despre menstruație. Continuăm mâine cu: ce anume să spui fetiței despre menstruație.
În mediu, menstruația apare la fete în jurul vârstei de 12 ani, în unele cazuri poate surveni și la 9 ani. E important să deschizi acest subiect cu fetița ta înainte ca ea să trăiască experiența primei menstruații.
De ce este important să deschizi acest subiect? Pentru că:
- ciclul menstrual și menstruația sunt lucruri absolut NORMALE și FIZIOLOGICE
- fetița trebuie să audă de la mama sa că aceste procese NU SUNT RUȘINOASE
- e necesar să ai discuții repetate și nu doar “o lecție” despre ciclul menstrual
- e și responsabilitatea mamelor (mâine menționăm și rolul tatălui) în a PREGĂTI o adolescentă informată, care la 14-15 ani cu siguranță să cunoască ce înseamnă “sexualitatea lor” și “dezvoltarea sexuală”, mai ales în raport cu genul masculin.
Când și despre ce vorbim?
- Discuțiile trebuie să înceapă înaintea primei menstruații; dacă fetița de 6-7 ani vede un absorbant și întreabă ce este acesta, sincer și fără ocolișuri explică-i că toate fetițele și femeile au o dată pe lună eliminări de sânge din vagin. Explică-i că acesta este un proces NORMAL și nu apare din cauza că s-ar lovi sau că ar fi o problemă. Iar absorbantele ajută pentru a nu murdări chiloțeii.
- Pentru că ciclul menstrual nu este un proces separat, care vine individual, dar este însoțit și de alte schimbări importante în organismul fetei, la 10-12 ani este important să explicăm fetiței că pe lângă menstruație mai au loc schimbări precum:
- pilozitatea, care apare în diferite locuri pe corp (crește părul)
- cresc glandele mamare
- apar eliminări pe chiloței
- și, respectiv, menstruația
- Sunt copii care pot singuri, din curiozitate, să întrebe ce e asta absorbant sau tampon sau de ce crește părul în regiunea pubiană și astfel noi începem să le explicăm. Dar pot fi și fetițe care nu întreabă, atunci e rolul nostru să găsim momentul potrivit (de ex. când cumpărăm produse de igienă) și să le povestim câte puțin.