Descifrarea testului PAP

Așa cum am menționat deja, testul PAP trebuie făcut la fiecare 3 ani de rutină sau mai des, după indicația medicului.

Astăzi vom revizui posibilele rezultate ale testului. În general, rezultatul testului PAP poate fi: nesatisfăcător, negativ, pozitiv sau suspect la cancer. Vom revizui fiecare dintre acestea pe rând.

Rezultatele testului PAP:

  • Rezultatul nesatisfăcător înseamnă că nu s-au prelevat suficiente celule de pe colul uterin și nu este posibil de a face o concluzie. Acest lucru se poate întâmpla și la femei în menopauză sau în cazul unei infecții. În acest caz, este necesară repetarea testului peste 3 luni.
  • Rezultatul negativ – NILM, înseamnă că testul nu a depistat celule anormale. Deci, femeia nu are leziuni intraepiteliale depistate și este în afara pericolului. În acest caz, riscul apariției cancerului de col uterin este foarte scăzut și se recomandă să faceți PAP test o dată la 3 ani, adică screening de rutină.
  • Rezultatul pozitiv este atunci când, în urma PAP testului, se pot depista modificări în celulele de la nivelul colului uterin. În marea majoritate a cazurilor, depistarea acestor modificări nu înseamnă că aveți cancer.

Prescurtat, în formularul citologic, rezultatul pozitiv va arăta diferit:

  • Anormalități de grad scăzut (ASCUS, LSIL), care sunt de cele mai dese ori – benigne și regresează desinestătător.
  • Anormalități de grad înalt (ASC-H, HSIL), care au nevoie de investigații suplimentare (investigarea la HPV, colposcopie, biopsie), chiar și tratament. Probabilitatea că aceste modificări vor dispărea de la sine este relativ mică, de aceea sunt necesare examinări suplimentare.

Doar la 1 din 10 femei testul PAP va arată unele anormalități!

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea