Despre “arderea” colului uterin

“Arderea” colului uterin, așa cum este cunoscută de majoritatea femeilor, în termeni medicali reprezintă un tratament ablativ, adică de destrucție locală, care poate fi efectuată prin una dintre următoarele metode:

  • Diatermocoagularea (arderea profundă a celulelor anormale)
  • Criocauterizare (metoda de înghețare-dezghețare)
  • Ablația cu laser (fascicolul de laser “arde” celule anormale)

Aceste metode au fost mai des folosite ani în urmă. În zilele noastre, aceste practici sunt utilizate tot mai rar. 

De ce? Majoritatea modificărilor ușoare la nivelul colului uterin trec de la sine, iar în cazul modificărilor de grad înalt necesită alt tip de tratament (tratament de excizie, adică tăiere). De aceea o intervenție precum “arderea” colului uterin trebuie folosită foarte rar, atunci când este un anumit tip de leziune ușoară, care nu trece de la sine după o perioadă mai îndelungată de timp de supraveghere.

Decizia este luată individual de către medic, în dependență de cazul pacientei concrete.

În zilele noastre metodele ablative se pot folosi ca tratament al leziunilor colului uterin, doar dacă sunt prezente anumite condiții medicale. Acestea trebuie discutate individual cu medicul. 

Decizia de a efectua tratamentul destructiv trebuie să fie luată DOAR după revizuirea următoarelor analize (în această ordine):

  1. rezultatului citologic, adică testul PAP
  2. rezultatul la colposcopie
  3. rezultatul la biopsie
  4. și doar după excluderea cu un grad înalt de certitudine a cancerului

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea