Despre mutilarea genitală a femeilor

Mutilarea genitală a femeilor (sau FGM = female genital mutilation) este o procedură prin care organele genitale ale femei sunt intenționat tăiate, rănite sau schimbate, fără necesitate medicală.

FGM istoric se practică la fetițele de 0 – 15 ani cu scopul de a le diminua sau exclude totalmente abilitatea de a dori sau primi plăcere de la actul sexual. Nu există nici o explicație procesului dat, dar el se bazează pe credințe religioase, culturale, sociale – conform cărora este considerat că procesul va beneficia fetița (de ex. de a-i conserva virginitatea, de a o pregăti pentru căsătorie).

Organizația Mondială a Sănătății estimează că actualmente circa 200 mil femei în întreaga lume au trecut prin procesul de mutilare, acestea fiind concentrate geografic în Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Iar anual, 3 mil femei sunt supuse riscului de a trăi procedura respectivă.

Organizația Mondială a Sănătății a definit 4 tipuri de FGM:

 1. cliteridoctomie, prin care clitorisul este tăiat parțial sau în întregime
 2. excizie, prin care clitorisul și labia minoră, iar câteodată și labia majoră sunt tăiate
 3. infibulation, prin care se micșorează, coase intrarea în vagin, făcând imposibilă sau extrem de dureroasă penetrarea
 4. alte proceduri dăunătoare sănătății femeii, la nivelul organelor genitale, așa ca piercing, incizie, răzuire, cauterizare, ș.a.

Beneficiile practicii de FGM – absente.

Daunele provocate de FGM:

 • traumă psihologică, care eventual necesită intervenție (anxietate, depresie, etc.)
 • dureri de lungă durată
 • sângerări periodice
 • probleme de lungă durată cu urinarea
 • probleme ce țin de menstruație
 • probleme la nivel de vagin (vaginoză bacteriană, mâncărimi)
 • crește riscul complicațiilor la naștere
 • infecții, care în multe cazuri duc la infertilitate

În zilele noastre, practica este STRICT CONDAMNATĂ de organizațiile internaționale, cu toate acestea în unele locații ea continuă să fie practicată. Este important să cunoaștem realitatea a milioane de femei din întrega lume, să contribuim la conștientizarea și eliminarea oricăror practici care dăunează corpul și sănătatea femeii. 

Distribuie postarea