Dispareunia este termenul medical pentru durerea genitală persistentă sau recurentă, care apare imediat până, în timpul sau după actul sexual. Aceasta nu include durerea simțită ocazional.
Deși primul act sexual poate fi incomod și dureros, sexul ulterior niciodată nu trebuie să aducă durere. Iar durerea în timpul sexului nu trebuie doar răbdată. Este de importanță critică să abordați medicul cu această problemă, înainte ca dvs să începeți să evitați sexul și să simțiți anxietate în anticiparea rapoartelor sexuale.
Conform American College of Obstetricians and Gynecologists, 75% din femei raportează durere asociată cu sexul în anumit punct al vieții.
Cine este în grupul de risc?
- femeile care administrează medicamente care cauzează insuficiență de lubrifiere vaginală
- femeile care au infecții
- femeile în pre-menopauză și menopauză
Care sunt posibilele cauze ale dispareuniei?
- FACTORII EMOȚIONALI: stresul, depresia, anxietatea, frica de intimitate, istorie de abuz sexual, frici, sentimentul de vinovăție, nemulțumirea cu aparența fizică
- Probleme în relația de cuplu, incompatibilitatea partenerilor
- Insuficiența lubrifierii, din motive precum: nașterea, alăptarea, menopauza, insuficiența de preludiu, unele medicamente pot duce la scăderea libidoului – antidepresantele, unele contraceptive orale combinate, sedativele, antihistaminele
- Traumă sau iritare fizică
- Inflamație
- Infecție
- Vaginismul – despre care am postat un articol separat
- Vulvodinia
- Radiația, chimioterapia
- Malformații anatomice ce țin de forma, structura și mărimea organelor pelvine interne
- Anumite boli sau condiții fizice, de exemplu: endometrioza, adenomioza, prolapsul uterin, boala inflamatorie pelvină, cistita
Dispareunia este o problemă care de multe ori necesită atât discuția cu ginecologul, cât și cu sexologul, în cazul în care motivele sunt și emoționale. Nu în ultimul rând, discutați această problemă deschis și cu partenerul dvs.
Tratamentul acesteia diferă foarte mult, în dependență de cauză. Pentru identificarea cauzei corecte – discutați problema cu medicul dvs.