Dismenoreea este cea mai frecventă acuză a femeilor de vîrsta reproductivă și a adolescentelor. Ea afectează 40-90% din femei, iar 10% din ele sunt private lunar de capacitatea de muncă de la 1 la 3 zile.
Există 2 tipuri de dismenoree, cea PRIMARĂ și cea SECUNDARĂ. Cum le deosebim?
- Dupa patogenie: cea primară – exclude patologiile pelvine, iar cea secundară are la bază o patologie.
- Dupa caracterul durerii: cea primară apare cu cîteva ore pina la menstruație, se accentuează odată cu creșterea fluxului de eliminări și durează pînă la 3 zile. Cea secundară, durerile pot apărea cu cîteva zile înainte de menstră, dar și în afara perioadei de menstruație.
Respectiv, cauzele apariției durerii, pronunțarea ei și modul de tratament – sunt diferite.
DISMONOREEA PRIMARĂ, de ce apare?
Odată cu apariția menstruației încep și procesele ciclice în uter și ovare, endometrul crește, apare ovulația. Endometrul secretă substanțe proinflamatoare (prostoglandine și leucotriene) care sunt produse în exces, dezlănțuind un șir de activități (hiperactivitate necoordonată a uterului, ulterior la ischimie), iar ca rezultat apare durerea pronunțată.
Dimonoreea primară este invers proporțională cu vîrsta. Cel mai des o întîlnesc adolescentele. Și mai puțin – femeile care au o anamneză ginecologică sau obstetricală (de exemplu, după naștere).
Cum se tratează DISMONOREEA PRIMARĂ?
- Preparate din grupul AINS (antiinflamatoare nesteroide, de ex.: ibuprofen, indometacina), care se administrează primele 3 zile în menstruație, timp de 3 luni. În 80% de cazuri acestea au un efect pozitiv. Dacă acestea nu funcționează, se trece la grupa de preparate COC.
- Grupa de preparate COC (contraceptive orale combinate), care se administrează 3 cicluri. Dar dacă după 6 luni de tratament (3 AINS + 3 COC) simptomele nu se ameliorează, iar durerea rămîne pronunțată, se trece le intervenție chirurgicală.
- Laparascopia – intervenție chirurgicală, la care se recurge doar dacă precedentele două metode de tratament nu funcționează. La 70% dintre adolescente care ajung la laparascopie se depistează endometrioza. !!! E important ca medicul să excludă, în cazul adolescentelor, prezența malformațiilor precum: himenul neperforat sau prezența obstrucțiilor la nivelul organelor genitale.
DISMONOREEA SECUNDARĂ, de ce apare?
- cauze ginecologice: endometrioza, miom uterin, chist ovarian, stenoza canalului cervical, adenomioza, infecții la nivelul organelor genitale;
- cauze non-ginecologice: boli inflamatorii a intestinelor, cistite intertițiale, proces aderențial în bazinul mic, sindrom de intestin iritabil, tulburări psihice (depresia, anxietatea).
Cum se tratează DISMONOREEA SECUNDARĂ?
Aceasta are un răspuns bun la tratamentul cu contraceptive orale combinate, dar desigur că – trebuie tratată cauza durerilor. De aceea, se face USG organelor pelvine, Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) sau laparascopia cu scop diagnostic și de tratament al cauzei. În cazurile rare, dar severe, unde durerea rămîne foarte puternică, nu răspunde tratamentelor și unde la laparascopie sau RMN nu se diagnostică nici o patologie, se recurge la histerectomie (înlăturarea uterului).
Recomandarea finală și critică: este important ca femeile de vîrstă reproductivă, în cazul în care au dureri menstruale, să nu rămînă subdiagnosticate. Nu răbdați durerea! Consultați medicul dvs. ginecolog și asigurați-vă că aveți un corp sănătos, pentru asta – aveți grijă de el!