Infecțiile tractului genital sunt strâns legate de igiena precară în perioada menstruației. Sîngele menstrual reprezintă un mediu favorabil pentru colonizarea și răspîndirea bacteriilor, iată de ce în condițiile unei igiene proaste în această perioadă, femeia s-ar putea alege cu ușurință cu o vaginoză sau vaginită.
Iată cîteva recomandări pentru ca să rămînem sănătoase și îngrijite:
- Produsele igienice de primă linie și cele mai vechi ca și metodă (utilizate ca și produs medical de prin anii 1888) – sunt absorbantele. Schimbarea absorbantelor se recomandă la fiecare 2-4 ore.
- Folosirea tampoanelor este recomandată să rămână ocazională, cu schimbarea lor la fiecare 4-6 ore. Despre riscurile lor vorbim într-un articol separat, care urmează în cîteva zile.
- În cazul cupei menstruale, cea mai fragilă parte a procesului este amplasarea sau înlăturarea cupei și anume – din cauza necesității unei bune igienizări și a mînilor, și a cupei. Nu este suficientă doar schimbarea cupei la fiecare 6-10 ore, dar este necesară și sterilizarea ei în apă clocotindă timp de 5-10 minute și doar apoi refolosită.
- Pe timpul nopții nu sunt recomandate spre utilizare nici cupele menstruale, nici tampoanele.
- Este necesară și spălarea cu apă curgătoare și săpun de 2 ori pe zi a organelor genitale externe. IMPORTANT, spălarea trebuie făcută în direcția din față spre spate și nu invers, pentru a descrește probabilitatea transferului microbilor în vagin.
- Pe perioada menstruației este recomandat dușul, nu baia în cadă, și nu dușurile vaginale (spălături vaginale interne).
- Last but not least, este recomandată abținerea de la contactul sexual pe perioada menstruației, din cauza șanselor crescute de transfer și contaminare a infecțiilor transmisibile prin sînge.
Aveți grijă de corpul dvs. în menstruație, dar și în afara acesteia!
