Cît trebuie să adauge o femeie în sarcină? Cineva spune 16kg, altcineva 10kg. Răspunsul, însă, trebuie analizat la nivel individual, pentru că corpul fiecărei femei este unic. Sunt femei cu 50kg și înălțimea de 1.65m, iar altele de 100kg și înălțimea 1.78m.
Cum să calculăm cine și cît este normal să adauge?
Aplicăm noțiunea de Indice a Masei Corporale (IMC) = masa (kg) / înălțimea la pătrat (m2). Îl calculăm individual pentru persoana vizată și verificăm indicele rezultat în tabelul anexat în carusel.
Se calculează IMC individual pentru persoana vizată și se verifică indicele rezultat în tabelul anexat în carusel, in dependenta de una din cele 3 categorii unde IMC se incadreaza. Ca urmare, adaosul pînă la sfîrșitul sarcinii ar fi:
❇️ Subponderal IMC <19.8: adaos max. 16kg
❇️ Normoponderal IMC 19.8-26.0: max. 14kg
❇️ Supraponderal IMC >26: max. 9kg.
De exemplu, o femeie cu 65kg și 1.75m are IMC = 65 / (1.75 x 1.75) = 21.2. Ea se încadreaza in tipul “normoponderal”, iar adaosul pînă la sfîrșit de sarcină ar fi de pînă la 14kg.
Motivul pentru care calcularea și monitorizarea acestui indice este importantă, este pentru a evita complicații și a minimiza probabilitatea unor patologii, precum:
- Diabet gestațional
- Fat macrosom, hemoragii hipotone
- Hipoxia fetală
- Tensiune arterială gestațională
- Edeme
- Preeclampsie
- Contracții slabe și imposibilitatea de a naște natural
- Traumatismul fătului sau a mamei în timpul nașterii
- Rupturi de perineu gradul 3-4 (unde regenerarea este îndelungată și deseori dureroasă, cu probabilitatea de fistule ca consecință)
- Rupturi de col uterin
Și lista poate continua.
Din acest motiv, este important ca gravida să cunoască metoda de calculare a acestui indice și să îl monitorizeze pe parcursul sarcinii.
FIXĂM TABELUL PE FRIGIDER, MÎNCĂM SĂNĂTOS ȘI CU POFTĂ! 👍👍😊
