Metoda Calendarului este o metodă de contracepție, care ajută femeile să își calculeze zilele fertile în ciclul său menstrual, pentru a se abține de la actul sexual neprotejat sau să folosească în aceste zile metode suplimentare de contracepție (ex. prezervativul, act întrerupt, etc.) pentru a evita o sarcină nedorită.
Metoda calendarului funcționează dacă:
- Ciclul menstrual (CM) este regulat
- CM nu este mai scurt de 26 zile sau mai lung de 32 zile. Conform OMS, 80% din femei au durata ciclului menstrual între 26-32 zile.
- Dacă în zilele fertile cuplul se abține de la act neprotejat sau folosesc alte metode de contracepție
Metoda calendarului NU funcționează și are o rată mare de eșec în caz de:
- Alăptat
- Naștere recentă, avort recent
- Contracepția de urgență folosită recent
- Femeile care sunt în apropierea menopauzei
- Femeile care recent au folosit COC (contraceptive orale combinate)
- Femeile în recovalescență (care recent au fost bolnave – răceli, operații, etc)
Toate aceste condiții duc la dereglări în CM și deci folosirea acestei metode duce la o rată mare de eșec! Rata de eșec în folosirea tipică a metodei este de la 12-24 din 100 cupluri care concep în timp de 1 an de utilizare.
Pentru orice metodă de contracepție există așa-numita folosire TIPICĂ (obișnuită, când uneori se fac grețeli în utilizare) și folosirea PERFECTĂ (când cu exactitate și regularitate se iau în considerație de către cuplu toate momentele). Pentru metoda calendarului, folosirea tipică are rata de eficacitate de la 76-88%, iar în folosirea perfectă – ajunge până la 95%.
AVANTAJE:
- Nu implică costuri
- Este accesibilă
- Nu are efecte adverse
- Este o metodă nehormonală
DEZAVANTAJE:
- Nu poate fi folosită în CM neregulat
- Necesită abilități/efort (femeia trebuie lunar să își calculeze zilele fertile)
- Nu protejează de infecții sexual-transmisibile
- În zilele fertile necesită abstinență sau metode adăugatoare de contracepție
Pentru a începe să folosească metoda calendarului este nevoie ca femeia timp de cel puțin 6 luni să își monitorizeze și calculeze durata ciclului menstrual pentru ca metoda să intre în categoria Perfect Use! Pregătim o foaie și un pix pentru a face calculele.
Cum corect găsim PRIMA zi fertilă?
- Găsim cel mai scurt CM în aceste 6 luni (de ex. 26 de zile)
- Din el scadem 18 zile (de ex. 26-18=8)
- Cu aceste 8 zile ce facem? În CM actual adăugăm din prima zi a menstruației 8 zile, asta înseamnă că în acest ciclu PRIMA ZI FERTILĂ este a 8-a zi de CM (ex. dacă luna aceasta menstruația a început pe 01.05.2020 atunci adăugând 8 zile ajungem la 08.05.2020 CARE VA FI PRIMA ZI FERTILĂ ÎN ACEST CM și deci femeia trebuie sa folosească alte metode de contracepție sau să evite contactul sexual
Cum găsim ultima zi fertilă?
- Găsim cel mai lung CM (de ex. 30 zile)
- Scadem 11 zile (de ex. 30-11=19 zile)
- Ce facem cu aceste zile? In CM actual adăugăm aceste 19 zile din prima zi de menstruație și reiese că a 19-a zi din CM actual este ULTIMA ZI FERTILĂ, deci urmatoarele zile femeia poate trăi liber sexual! De exemplu, dacă aceasta luna menstra a început pe 01.05, atunci perioada fertilă va fi de pe 08.05 până pe 19.05 inclusiv. În aceste zile femeia trebuie să se abțină de la sex sau să se protejeze suplimentar.
Aceste calcule sunt mult mai simple utilizând aplicația Cycle Beads.
Pentru a ajuta femeile cu CM regulat a fost creată aplicația CycleBeads. Aceasta a fost creată conform Standards Days Methods ce are la bază un studiu randomizat mare pe femei, realizat de către Institute for Reproductive Health at Georgetown University. Această aplicație ajută femeile, calculează zilele lor fertile și le ajută atât celor care nu își doresc o sarcină, cât și celor care planifică o graviditate.