Trecem în revistă câteva mituri despre metodele de contracepție, legate de situațiile în care nu poți (sau totuși poți) rămâne însărcinată.
Nu poți rămâne însărcinată, dacă…
- dacă ești virgină și faci sex pentru prima dată. Greșit! Este absolut necesară folosirea unei metode de contracepție, începând cu primul act sexual.
- dacă nu ai avut orgasm. Greșit! Procesul de fecundare a ovulului cu spermatozoidul este unul fiziologic independent de plăcerea pe care o are femeia în timpul actului sexual.
- dacă alăptezi. Greșit! Alăptarea oferă protecție de o sarcină nedorită doar cu câteva condiții ce țin de frecvența alăptării la sân, dar și doar pe o perioadă de maxim 4 luni de la naștere.
- dacă faci duș vaginal după actul sexual. Greșit! Dușul vaginal nu doar nu oferă protecție de la o sarcină nedorită, dar crește riscul de achiziționare de infecții.
- dacă folosesc o metodă de contracepție. Greșit! Nici o metodă de contracepție, cu excepția abstinenței, nu oferă 100% protecție de la o sarcină nedorită. Multe metode au eficiența foarte înaltă, dar niciodată 100%.
- dacă partenerul nu ejaculează în vagin. Greșit! Dacă are loc actul sexual, cu penetrare, există șanse de a prinde sarcină din cauza lichidului seminal care se elimină în timpul actului sexual, până la ejaculare. Șansele de sarcină în acest caz sunt mici, dar nu sunt nule.
- dacă mă urinez după sex. Greșit! Procesul de urinare și probabilitatea de a rămâne însărcinată nu sunt corelate. Dar urinarea după sex este recomandată în scopul descreșterii riscului de achiziționare a unei infecții sexual-transmisibile.
- dacă faci sex în timpul menstruației. Greșit! Deși șansele sunt mici, totuși, în cazul femeilor cu durată scurtă a ciclului menstrual, luând în considerație că spermatozoidul poate supraviețui în corpul femeii până la 7 zile, iar ovulația va surveni relativ degrabă, este posibil ca femeia totuși să rămână însărcinată.
Care mituri ne-au mai scăpat? Sau la care aspecte legate de contracepție nu sunteți siguri, dacă e mit sau adevăr?