Mituri cum să nu rămâi gravidă

Trecem în revistă câteva mituri despre metodele de contracepție, legate de situațiile în care nu poți (sau totuși poți) rămâne însărcinată. 

Nu poți rămâne însărcinată, dacă…

  1. dacă ești virgină și faci sex pentru prima dată. Greșit! Este absolut necesară folosirea unei metode de contracepție, începând cu primul act sexual.
  2. dacă nu ai avut orgasm. Greșit! Procesul de fecundare a ovulului cu spermatozoidul este unul fiziologic independent de plăcerea pe care o are femeia în timpul actului sexual.
  3. dacă alăptezi. Greșit! Alăptarea oferă protecție de o sarcină nedorită doar cu câteva condiții ce țin de frecvența alăptării la sân, dar și doar pe o perioadă de maxim 4 luni de la naștere.
  4. dacă faci duș vaginal după actul sexual. Greșit! Dușul vaginal nu doar nu oferă protecție de la o sarcină nedorită, dar crește riscul de achiziționare de infecții.
  5. dacă folosesc o metodă de contracepție. Greșit! Nici o metodă de contracepție, cu excepția abstinenței, nu oferă 100% protecție de la o sarcină nedorită. Multe metode au eficiența foarte înaltă, dar niciodată 100%.
  6. dacă partenerul nu ejaculează în vagin. Greșit! Dacă are loc actul sexual, cu penetrare, există șanse de a prinde sarcină din cauza lichidului seminal care se elimină în timpul actului sexual, până la ejaculare. Șansele de sarcină în acest caz sunt mici, dar nu sunt nule.
  7. dacă mă urinez după sex. Greșit! Procesul de urinare și probabilitatea de a rămâne însărcinată nu sunt corelate. Dar urinarea după sex este recomandată în scopul descreșterii riscului de achiziționare a unei infecții sexual-transmisibile.
  8. dacă faci sex în timpul menstruației. Greșit! Deși șansele sunt mici, totuși, în cazul femeilor cu durată scurtă a ciclului menstrual, luând în considerație că spermatozoidul poate supraviețui în corpul femeii până la 7 zile, iar ovulația va surveni relativ degrabă, este posibil ca femeia totuși să rămână însărcinată.

Care mituri ne-au mai scăpat? Sau la care aspecte legate de contracepție nu sunteți siguri, dacă e mit sau adevăr?

Distribuie postarea