Mituri despre cancerul cervical

Astăzi revizuim câteva mituri vehiculate mai des în ceea ce privește cancerul de col uterin sau cancerul cervical:

  • Cancerul cervical nu poate fi prevenit. Fals! Cancerul cervical poate fi prevenit prin efectuarea screeningului și PAP testului cu regularitate.
  • Dacă mama sau sora mea a avut cancer cervical, atunci și eu voi avea cancer. Greșit! Cancerul de col uterin nu are predispoziție genetică, el este cauzat de infecția HPV.
  • Femeile care au fost vaccinate împotriva infecției HPV nu necesită efectuarea PAP testului. Greșit! Chiar dacă femeile au fost vaccinate, ele oricum necesită screening, din motiv că vaccinul oferă protecție doar împotriva câtorva tipuri și nu la toate tipurile de HPV, deci rămâne un risc mic de a dezvolta cancerul.
  • Pentru a preveni cancerul de col uterin, PAP testul trebuie efectuat anual. Greșit! Screeningul de rutină se efectuează o dată la 3 ani. Nu este necesar de a face mai des PAP testul, pentru că dezvoltarea cancerului durează mai mulți ani de zile.
  • Dacă nu mă deranjează nimic și nu am simptome, nu pot face cancer cervical și nu am nevoie de PAP test. Greșit! Cancerul cervical, până la un anumit moment decurge asimptomatic, iar simptomele pot apărea doar când deja cancerul este avansat, iar tratamentul prea întârziat.
  • Dacă ai HPV, vei face cancer cervical. Greșit! Pentru a dezvolta cancerul cervical este necesară prezența și a altor condiții, nu doar prezența HPV-ului.
  • Cancerul cervical poate afecta doar femeile de vârstă înaintată. Greșit! Cancerul cervical poate afecta femeile de orice vârstă. Chiar mai mult decât atât, acesta e provocat infecția HPV, care poate fi achiziționată la vârsta când femeia este mai activă din punct de vedere sexual.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea