Mituri despre contracepție

Trecem în revistă câteva mituri despre metodele de contracepție:

  • Contracepția oferă protecție împotriva infecțiilor sexual-transmisibile (IST). Greșit! Cu excepția prezervativului, nici o metodă de contracepție nu oferă protecție împotriva IST.
  • Folosesc corect o metodă de contracepție, deci am 100% protecție de la o sarcină nedorită. Greșit! Nici o metodă de contracepție, cu excepția abstinenței, nu oferă 100% protecție de la o sarcină nedorită.
  • Toate metodele de contracepție pot fi folosite de toate persoanele. Greșit! Chiar și în cazul unei metode individuale de contracepție pot exista restricții, de aceea este necesară alegerea acesteia împreună cu un medic. Fiecare corp e diferit și poate reacționa diferit la aceeași metodă de contracepție.
  • Fumatul nu joacă nici un rol în alegerea metodei de contracepție. Greșit! De exemplu, contraceptivele orale combinate nu pot fi utilizate de fumătoare cu vârsta peste 35 de ani, din cauza riscului trombotic crescut. 
  • Contracepția hormonală afectează fertilitatea. Greșit! Aceasta nu are efect asupra fertilității.
  • Contracepția hormonală combinată (contraceptivele orale combinate, plasture și inel) duce la creșterea masei corporale. Greșit! Multiple studii demonstrează că creșterea în greutate este asociată cu alte motive.
  • Nu am nevoie de contracepție, pentru că partenerul nu ejaculează în vagin. Greșit! Metoda actului sexual întrerupt are o eficacitate de 73%. Chiar dacă partenerul ejaculează în afara vaginului, lichidul seminal eliminat în timpul actului sexual conține un număr de spermatozoizi activi care pot duce la o sarcină.
  • Nu am nevoie de contracepție, pentru că sunt în menstruație. Greșit! Deși șansele sunt mici, în cazul femeilor cu durată scurtă a ciclului menstrual, luând în considerație că spermatozoidul poate supraviețui în corpul femeii până la 7 zile, este posibil ca femeia totuși să rămână însărcinată.

Care mituri ne-au mai scăpat? Sau la care aspecte nu sunteți siguri, dacă e mit sau adevăr?

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPA Moldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea