Mituri despre infecțiile sexual-transmisibile

Câteva mituri despre infecțiile sexual-transmisibile (IST):

  • Nu poți achiziționa IST prin sex anal sau oral. Greșit! IST se transmit prin oricare tip de sex. Sexul anal neprotejat este cel mai favorabil pentru infectare.
  • Contraceptivele orale oferă protecție contra IST. Greșit! Prezervativul este unica metodă de contracepție care oferă protecție, dar nici el nu garantează 100%. Unica garanție o oferă doar abstinența.
  • Dacă partenerul tău are IST, vei înțelege după cum acesta arată: nesănătos, neîngrijit. Greșit! Foarte multe IST nu pot fi identificate cu ochiul liber și sunt pasive în organismul infectat. Multe persoane sunt doar purtătoare. De multe ori persoanele infectate nu au semne de infecție.
  • Dacă te infectezi cu IST și o tratezi, ai imunitate pe viață. Greșit! Multe infecții, precum HIV sau herpesul – nu se tratează și rămân pe viață.
  • Te infectezi de IST doar dacă ai mulți parteneri sexuali. Greșit! IST se transmit în urma unui act sexual neprotejat. Este suficient să ai un act sexual neprotejat cu o persoană infectată pentru a achiziționa o infecție. Sexul cu parteneri multipli, însă, crește șansele de achiziționare a unei infecții (noi).
  • Dacă faci duș vaginal după actul sexual neprotejat, scazi șansele de a achiziționa IST. Greșit! Sunt studii care arată că dușul vaginal predispune la un risc mai mare de achiziționare a infecției, crescând și riscul de a dezvolta vaginoza bacteriană.
  • Testul pentru IST trebuie făcut dacă te simți prost. Greșit! Multe IST nu au nici un simptom, iar testarea nu trebuie să depindă de simptomele avute, ci făcută cu regularitate.

Voi care mituri sau întrebări la capitolul infecții sexual-transmisibile aveți?

Distribuie postarea