Mituri despre vaccinul anti-HPV

Multiple studii au demonstrat că vaccinul împotriva virusului HPV oferă o eficiență ridicată în prevenirea infectării de la majoritatea tipurilor de viruși HPV. Dar totuși sunt vehiculate multe mituri în ce privește administrarea acestuia.

Dezmințim cele mai frecvent-auzite mituri despre vaccinarea împotriva virusului HPV:

  • Vaccinul anti-HPV tratează și elimină HPV-ul. Greșit! Vaccinul nu este un tratament viral și nu elimină virusul din organism. Acesta trebuie administrat cu scop de prevenție.
  • Vaccinul HPV cauzează sterilitatea la fete. Greșit! Acesta nu influențează sub nici o formă probabilitatea conceperii. La fel, nu afectează fertilitatea băieților și bărbaților.
  • Vaccinul va declanșa un debut mai devreme al vieții sexuale la fete. Greșit! Studiile dezmint acest lucru, nefiind observată o careva deviere în comportamentul sexual al fetelor vaccinate față de cele nevaccinate sau în numărul de parteneri pe care acestea le au ulterior.
  • Vaccinul trebuie administrat după vârsta de 9-14 ani. Greșit! Vaccinul anti-HPV induce un răspuns imun maximal PÂNĂ la expunerea la virus. La vârstă mai avansată crește riscul ca persoana să fi deja interacționat cu virusul.
  • Mamele nevaccinate spun că nu au fost vaccinate și nu au făcut cancer de col uterin, deci, nici fiica lor nu va face. Greșit! Nu există vreo legătură între anamneza mamei sau a bunicii și riscul fetei de a dezvolta cancerul de col uterin.
  • Administrând vaccinul anti-HPV voi trata modificările colului uterin. Greșit! Vaccinul nu tratează modificările deja prezente.
  • Dacă am administrat vaccinul, nu mai trebuie să fac PAP testul. Greșit! Femeile vaccinate oricum necesită screening, pentru că vaccinul oferă protecție foarte înaltă împotriva tipurilor de virus HPV, care sunt responsabile de 71-90% din cancere de col uterin, dar nu pentru toate tipurile de HPV.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea