Astăzi trecem prin statistica accesibilă pentru nașterile cezariane din totalul nașterilor.
Operația cezariană este efectuată după indicații, pentru a reduce mortalitatea natală și maternă. Dar, acestea pot fi practicate și la cererea pacientei (din frică de durere, dorința de a minimiza impactul negativ fiziologic al nașterii asupra corpului femeii, deși există și complicații ale operațiilor cezariene – despre ele vorbim într-un alt articol).
- Începând cu 1985, comunitatea internațională a concluzionat că rata de 10-15% de nașteri cezariene este una ideală pentru a micșora rata deceselor natale și materne.
- Majoritatea operațiilor cezariene se practică în țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Fiind o operație de lux.
- Conform OMS, rata mortalității la naștere este redusă semnificativ dacă 10% a tuturor nașterilor se fac prin cezariană, la indicația medicului. Nu a fost stabilită o influență asupra ratei mortalității dacă rata cezarienilor crește peste 10%.
- Rata cezarienelor crește în timp. Dacă în anii 1990 rata operațiilor de cezariană era la nivelul de 6%, în 2000 – 20% din nașteri în țările OECD se efectuau prin cezariană. Iar în 2017 – 28%.
- În Turcia, 53% din nașteri au loc prin operația cezariană.
- În Brazilia, 30-40% din nașteri în spitalele publice sunt prin cezariană și 80-90% din nașteri – în spitalele private.
- Și în cazul unei operații cezariene, și în cazul unei operații naturale, perioada de recuperare pentru femeie este, în mediu, de 6 săptămâni.
- Conform Centers for Disease Control and Prevention pentru anul 2019, în SUA, 25.6% din nașteri ale femeilor din categoria NTSV (risc scăzut, prima naștere, poziția corectă a copilului la naștere, fără indicație pentru cezariană) au ales nașterea prin cezariană. Această cifră este relativ stabilă din 2009.
- Pentru SUA, 86.7% din femeile care au avut prima naștere prin cezariană au ales să nască prin cezariană și la următoarea naștere. Multe instituții medicale nu permit femeilor cu o naștere prin cezariană să recurgă la naștere pe cale naturală, la următoarele nașteri.