Pașii către o alăptare de succes conform OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat un proiect, Spitalul Prieten Copilului, și ghid pro-alăptare prin care vine cu instrucțiuni și pași care facilitează, încurajează și ajută femeile să alăpteze.

📌PAS 1. Existența în formă scrisă a unei politici de promovare a alăptării în instituțiile medicale și comunicarea întregului personal (min. 80% personal instruiți o dată la 6 luni)

📌PAS 2. Instruirea întregului personal medical în vederea dobândirii abilităților necesare pentru a ajuta femeile cu alăptarea (ascultarea, consilierea, suport, ajutarea propriu-zisă la procesul de alăptare, cum se atașează corect la sân, poziția mamei, poziția copilului, ajutarea mamei la pornirea lactației, dacă ea crede că are puțin lapte sau copilul plânge frecvent, ajutarea femeilor cu copii prematuri sau cu masa mică la naștere, femeilor cu mastite etc.)

📌PAS 3. Informarea gravidelor despre avantajele alăptării și încurajarea de a face acest lucru.

📌PAS 4. Facilitarea imediată, neîntreruptă a contactului piele-la-piele și încurajarea femeilor de a alăpta nou născutul cât mai curând posibil după naștere.

📌PAS 5. Instruirea mamelor la procesul alăptării și cum pot menține secreția laptelui, chiar și atunci când sunt despărțite de copii (ce stimulează lactația, folosirea pompelor manuale, electrice, etc).

📌PAS 6. Hrănirea exclusivă la sân a nou-născutului (excluderea apei sau ceaiului, consilierea femeii când vrea să introducă laptele praf).

📌PAS 7. Sistemul “rooming in” – mama și copilul să rămână împreună 24/24.

📌PAS 8. Alăptarea la cerere.

📌PAS 9. Evitarea folosirii tetinelor și suzetelor în cazul copiilor ce sug sân. Consilierea mamelor și relatarea riscurilor care pot fi.

📌PAS 10. Încurajarea mamei care alăptează de către membrii familiei, sprijin în grupuri legate cu alăptarea.

Este important ca femeia și cuplul să fie “educate” încă în sarcină asupra acestui subiect, să “treacă” prin școala mamelor și, bineînțeles, să fie ajutate și încurajate să alăpteze atât de personalul medical, cât și de membrii familiei și societate.

Distribuie postarea