Penisul este organul sexual masculin, care atinge dimensiunea maximă în timpul pubertății. Pe lângă funcția sa sexuală, penisul acționează ca o conductă pentru urină – în comparație cu aparatul reproducător feminin, în care canalele sunt separate.
Penisul este format dintr-un aparat erectil și învelișul (pielea). Aparatul erectil este format din doi corpi cavernoși și de un corp spongios.
- Glandul (capul) penisului: La bărbații necircumcizați, glandul este acoperit cu țesut roz, umed, numit preput. La bărbații circumciși, preputul este îndepărtat chirurgical, iar mucoasa de pe gland se transformă în piele uscată.
- Corpii cavernoși: două coloane de țesut care se desfășoară de-a lungul părților laterale ale penisului. Sângele umple acest țesut pentru a provoca erecția. Rădăcina penisului este fixată de oasele bazinului prin acești corpi cavernoși.
- Corpul spongios: o coloană de țesut asemănător unui burete care se întinde de-a lungul părții frontale a penisului și se termină la nivelul glandului, în bulb; acesta se umple cu sânge în timpul erecției, menținând uretra – pe care o înconjoară – deschisă.
- Uretra trece prin corpul spongios, conducând urina și sperma în exterior.
Toate elementele penisului sunt bine alimentate de vase de sânge. Fluxul de sânge în și din penis este cel care asigură funcția erectilă.
Mai multe studii recente arată că nu există o conexiune constantă între lungimea penisului flasc și lungimea sa în timpul erecției.