Planificarea familiei pentru persoanele cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități au aceleași nevoi și drepturi în ceea ce privește contracepția, ca și persoanele fără dizabilități.

Câteva momente importante:

  • Persoanele cu dizabilități trebuie să fie tratate la fel că persoanele fără dizabilități: cu respect.
  • Persoanele cu dizabilități au aceleași nevoi și drepturi în privința sănătății reproductive.
  • Persoanele cu dizabilități sunt mai vulnerabile spre abuz.
  • Persoanele cu dizabilități au un risc mai mare pentru infecția HIV sau alte infecții sexual-transmisibile.

Cazul în care o persoană cu dizabilități este forțată să avorteze sau să fie sterilizată contrar voinței acesteia – reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

În alegerea metodei de contracepție pentru persoanele cu dizabilități trebuie luate în calcul specificul dizabilității, pentru că pot surveni diferite circumstanțe individuale:

  • exemplul când o persoană cu o dizabilitate fizică are dificultăți în administrarea unei metode de contracepție
  • exemplul când o persoană cu o dizabilitate intelectuală poate să uite să administreze pilula contraceptivă

În cazul în care persoana are o dizabilitate intelectuală mai gravă, când nu înțelege și nu e aptă să facă alegerea desinestătător, aceasta poate alege o persoana în care are încredere pentru a o ajuta în alegerea și administrarea contracepției.

Persoanele cu dizabilități trebuie informate și educate în privința sistemului reproductiv și metodele de planificare a familiei prin: povestirea, explicarea, demonstrarea, înregistrarea audio a materialelor ce țin de aceste teme.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea