Pot să prind sarcină dacă alăptez?

În mod natural, fiziologic, alăptarea are efect asupra fertilității, prezentând o formă naturală de contracepție – amenoreea de lactație, unde amenoree înseamnă lipsa menstruației.

Pentru ca metodă să fie eficientă, ea necesită respectarea a 3 condiţii, în mod obligatoriu – simultan:

  1. Sângerarea lunară (menstruația) a mamei nu a revenit
  2. Copilul este alăptat integral sau aproape integral şi este hrănit frecvent, ziua şi noaptea
  3. Copilul are vârsta mai mică de 6 luni

Cum aceasta funcționează? Alăptarea previne eliberarea ovulelor din ovare (a ovulaţiei). Și anume alăptarea frecventă previne temporar eliberarea hormonilor naturali care declanşează ovulaţia. 

Ce trebuie să cunoaștem?

  • Eficiența metodei este destul de mare: poate surveni mai puțin de 1 sarcină la 100 femei care utilizează metoda timp de 6 luni – în mod perfect, dar dacă metoda este folosită în mod obișnuit, adică cu careva abateri – eficiența scade până la posibile 2 sarcini la 100 de femei.
  • Riscul de sarcină apare atunci când femeia nu alăptează integral sau regulat bebelușul.
  • Metoda este la fel de eficientă pentru femeile supraponderate sau slabe.
  • Metoda nu necesită o alimentație specială pentru mama.

Un moment important, care trebuie explicat, este frecvența de alăptare a copilului – care este una dintre cele 3 condiții de bază, pentru ca amenoreea de lactație să aducă protecția așteptată:

  • Modelul ideal este alăptarea la cerere (care înseamnă oricând doreşte copilul să fie hrănit), circa 10-12 ori în 24 ore, în primele săptămâni după naştere şi, ulterior, de 8-10 ori în 24 ore, inclusiv cel puţin o dată noaptea în primele luni.
  • Pauzele dintre mesele din cursul zilei ar trebui să nu fie mai mari de 4 ore, iar cele din cursul nopţii să nu fie mai mari de 6 ore.
  • Este posibil ca unii copii să nu dorească să fie alăptaţi de 8-10 ori în 24 ore şi să dorească să doarmă pe parcursul nopţii. Aceşti copii pot avea nevoie de încurajare blândă pentru alăptare mai frecventă.

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Distribuie postarea