Rezerva Ovariană sau Potențialul Fertilității la femeie

Rezerva ovariană (RO) reprezintă capacitatea funcțională a ovarului și potențialul reproductiv al femeii. Sau cantitatea de foliculi maturi și “buni” pentru fecundare. Sau, și mai altfel, potențialul fertilității.

RO este influențată de factori fiziologici și patologici. Să-i luăm pe rând. 

Factorii fiziologici:

  • Cantitatea de foliculi cu care ajunge fetița la debutul menstruației. Fetițele se nasc cu 1-2 mln de foliculi în ovar. La debutul menstruației acest număr se reduce până la 270000-470000 (acest lucru este fiziologic și determinat genetic), iar când femeia ajunge la menopauză acest număr ajunge la 1000 de foliculi.
  • Viteza cu care se reduc acești foliculi în ovar. Conform studiilor clinice, viteza reducerii foliculilor se dublează atunci când femeia ajunge la vârsta de 37,5 ani, cu un număr de 25,000 de foliculi prezenți în ovar. Această vârstă se consideră una critică, după care RO brusc se micșorează.

Deci la 37 de ani majoritatea femeilor au aprox. jumătate din șansa de a rămâne gravidă în fiecare lună în comparație cu șansele femeii la 20 ani.

Factori patologici:

  • Insuficiența ovariană prematură, o problemă rară, dar în ultimul timp tot mai des întâlnită, când nu se știe de ce (cel mai probabil, o predispoziție genetică) se întâmplă epuizarea RO până la 35 ani, nefiind legat de careva manipulații la nivelul ovarelor.
  • Intervenție chirurgicală pe ovar (de ex. endometrioză, chisturi).
  • Boala inflamatorie pelvină severă.
  • Intoxicații cu substanțe chimice (pesticide, erbicide, metale grele, etc.).
  • Radio- și chimioterapie.

Este important să accentuăm că foliculii sunt prezenți în ovare în diferite stadii de dezvoltare, și, deci, elimină hormoni diferiți și în cantitate diferită. Respectiv, concluzia despre RO se face pe baza mai multor indici, nu doar unul. Care sunt aceștia și ce investigații sunt necesare a fi făcute – citiți în carusel.

Stabilirea și investigarea rezervei ovariene NU SE FACE DE RUTINĂ la toate femeile de vârstă reproductivă sau care vreau să conceapă un copil! Acestea le fac doar femeile care au probleme cu infertilitatea, care au trecut o anumită vârstă sau cele care programează procedura de fertilizare in vitro. 

Ce investigații sunt necesare pentru a verifica RO? 

  • Hormonul anti-mullerian (AMH). Acest hormon se află în jurul ovocitului (folicului), atinge maximul la 18 ani, iar apoi scade treptat. Se consideră că dacă AMH este <1ng/ml, acest lucru înseamnă rezervă ovariană scăzută. Acest lucru nu se interpretează desinestătător, din cauza că după 37 ani așa o valoare a AMH este mai degrabă o Normă decât Patologie (pentru că fiziologic la această vârstă se reduce RO). Se considera că AMH 0,5-1,25 ng/ml indică, în general, o tranziție spre perimenopauză a femeii în decurs de 3-5 ani.
  • FSH (foliculostimulant ce se secretă în prima fază a ciclului menstrual).
  • Inhibina B (proteina secretată de celule granuloase a folicului).
  • (Dacă FSH (în a 3-5 zi de ciclu menstrual) crește >13 mIU/ml, iar inhibina B <45 ng/ml, acest lucru vorbește despre RO scazută.)
  • Metoda ecografică de “numărare” a foliculilor antrali efectuată în ziua 2-5 de cilu menstrual, transvaginal, când se numară toți foliculii din ambele ovare ce trebuie sa fie de dimensiunea 3-10mm și dacă acești foliculi antrali sunt mai puțini de 8-10 în ambele ovare atunci se considera o RO scazută.
  • (Chiar dacă cantitatea lor va fi normală, acest lucru încă nu înseamnă că CALITATEA lor este “bună” pentru fecundare, deoarece aceasta scade odată cu înaintarea în vârstă!)
Schema structurii ovarului
USG Rezervă ovariană normală
USG Rezervă ovariană scăzută

Distribuie postarea