Cancerul cervical sau cancerul de col uterin reprezintă un tip de cancer, care afectează celulele de la nivelul colului uterin. În Moldova, zilnic este diagnosticată o femeie cu acest tip de cancer, iar la fiecare 3 zile – o femeie moare din acest motiv.
În mediu, este nevoie de 7 ani, pentru ca să se dezvolte cancerul de col uterin după infectarea cu HPV. Această transformare poate fi prevenită aproape în toate cazurile prin diagnosticarea la timp.
Conform datelor din 2015, doar 35% din cancerele de col uterin în Moldova sunt depistate în faza 1 și 2 de dezvoltare a acestuia, celelalte – în faze mult mai înaintate, când lucrurile practic nu mai pot fi schimbate.
Cancerul de col uterin începe, de obicei, fără simptome. În stadiile incipiente acesta nu produce nici un semn, iar femeia nu este deranjată de nimic.
În cancerul cervical avansat femeia poate prezenta:
- Eliminări de sânge după actul sexual
- Eliminări de sânge între menstruații sau spotting
- Eliminări de sânge după menopauză
- Eliminări apoase, abundente din vagin, cu striuri de sânge, care pot avea un miros neplăcut
- Durere în regiunea pelvină
- Durere persistentă și inexplicabilă în timpul actului sexual
Dacă aveți careva din aceste semne, adresați-vă la medic! Dar nu panicați, faptul că prezentați careva din aceste simptome nu înseamnă numaidecât că ar fi vorba de cancer de col uterin! Unica modalitate pentru a înțelege cauza este o diagnosticare corectă la medic.
Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.