Între 1-7 august 2020, la nivel mondial se sărbătorește săptămâna internațională a alăptării. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 deviza săptămânii alăptării este ”Susţine alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă!”.
Am decis să partajăm cu voi câteva detalii interesante, aleatorii ce țin de alăptare:
- Dimensiunea sânilor nu are legătură cu cantitatea de lapte pe care mama o poate produce.
- Laptele matern conține seratonina – hormonul somnului.
- Conform Cărții Recordurilor Mondiale, Guiness, Alyse Ogletree din Texas, SUA, a setat un record global când a donat 1,569.79 litri de lapte matern între 11/1/2011 și 25/3/2014.
- Dacă urina apare de culoare galben-întunecat, este un indiciu a dehidratării. Mama trebuie să consume mai multă apă.
- Este recomandat să beți un pahar cu apă la fiecare alăptare, pentru a compensa balanța de hidratare, dar și pentru a genera stimulul de înghițire pentru bebeluș.
- Este recomandat a evita consumul excesiv de alcool, cofeină și mercur, de exemplu din pește, pe durata alăptării. Mercurul consumat în exces poate avea implicații negative asupra dezvoltării sistemului nervos al copilului.
- Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Americană a Pediatrilor recomandă, dacă este posibil, alăptarea exclusivă la sân a bebelușului pentru primele 6 luni de la naștere.
- Conform Asociației Americane a Pediatrilor, doar 25% din mămici își hrănesc bebelușii exclusiv la sân în primele 6 luni.
- Laptele matern NU ESTE întotdeauna alb, culoarea acestuia se poate schimba în dependență de alimentele consumate.
- Multiple studii au demonstrat că mamele care alăptează au un risc mai mic pentru a dezvolta cancer mamar, cancer ovarian, depresia post-naștere, diabet zaharat. Și cu cât mai mult mama alăptează, cu atât mai mare este protecția.
Un moment important în alăptare este faptul că fiecare aliment și medicament consumat pe durata alăptării va fi transpus și în lapte, de aceea este important a discuta cu medicul despre impactul medicamentelor consumate asupra bebelușului.
În acest context am dori să partajăm cu voi și o recomandare care ni se pare extrem de utilă, sursa de informații www.e-lactancia.org. Acolo puteți verifica compatibilitatea oricărui medicament cu alăptarea.
Dacă cunoașteți careva recomandări care la timpul vostru v-au fost foarte utile, am aprecia dacă le-ați partaja cu noi