Himenul provine de la Zeul Grecesc Hymenaeus – zeul mariajului și nunții, feciorul Afroditei și a lui Dionysus.
Himenul este un țesut membranos, care se găsește la intrarea în vagin. El nu se extinde în interiorul vaginului și poate avea diferite forme.
Așa ca:
- Semi-lună. Cel mai des întâlnit. Cu el, fetele pot folosi tampoanele de dimensiuni mici, însă folosite timp îndelungat pot extinde himenul.
- Imperforat – când membrana acoperă în totalitate intrarea în vagin, iar eliminările menstruale nu pot fi evacuate odată cu apariția ciclului menstrual, de aceea necesită o mini-intervenție chirurgicală. Incidența acestui tip este mică, de la 1:1000 – 1:10000 din fetițe. Cel mai des se poate depista în timpul controlului de rutină a fetițelor în primul an de viață sau la in adolescența, când apare ciclul menstrual.
- Microperforat se întâlnește în 2% de cazuri și reprezintă o membrană cu un orificiu mic și cribiform, cu câteva orificii mai mici. Este posibilă evacuarea sângelui menstrual, dar inserția tamponului nu este posibilă.
- Himen septat – când membrana are o bandă la mijloc. Eliminările menstruale se pot evacua, dar inserția și extragerea tamponului poate fi defectuoasă.
- Există cazuri, când himenul lipsește de la naștere, femei care se nasc fără himen sau cu un rudiment a acestei membrane. Însă lipsa acesteia nu înseamnă că femeia nu este virgină.
Ce e important să cunoască despre himen, atât femeile, cât și bărbații:
- Nu fiecare femeie se naște cu himen!
- Himenul nu se “rupe” sau “sparge”, dar se extinde!
- Călăritul sau sfoara în gimnastică nu duc la “ruperea” himenului!
- Este greșită părerea că în timpul primului act sexual femeia TREBUIE să prezinte eliminări sangvinolente, de altfel – nu este virgină.
- În 2019, American College of Obstetricians and Gynaecologists au comunicat că este greșit de a spune a avut femeia relatii sexuale sau nu, doar după inspecția himenului și a vaginului, deoarece fiecare himen este diferit și nu există standarde de evidență și stabilire a penetrației. Iată de ce acest lucru nu se stabilește de medicul ginecolog, dar de cel legist.
- OMS a declarat testarea virginității ca încălcare a drepturilor umane!
