Conform OMS, dreptul la avort este un drept la care trebuie să aibă acces fiecare femeie, la fel cum e dreptul la viață, libertate, intimitate, egalitate, non-discriminare.
970 mil femei, adică 59% femei aflate la vârsta reproducerii, trăiesc în state care permit avortul, în timp ce alte 700 mil (41%) nu își pot exercita acest drept.
Conform OMS, anual mor 23 mii femei din cauza avortului nesigur. Alte zeci de mii suferă complicații de sănătate.
Încă din 1994, în cadrul Conferinței pentru Populație si Programe de Acțiune pentru Dezvoltare, 179 state și-au luat angajamentul să prevină avortul în condiții nesigure și să reducă mortalitatea maternă.
În ultimii 25 ani, alte 50 state au liberalizat dreptul la avort, jumătate din ele făcând parte din Africa și doar 2 din Asia Mijlocie (Iran și Arabia Saudită).
Începând cu 1998, Centrul pentru Dreptul la Reproducere întocmește Harta Dreptului la Avort:
https://reproductiverights.org/worldabortionlaws
Aceasta este actualizată anual, și în care statele sunt grupate în 5 categorii reprezentând statutul legal al avortului: de la strict interzis la total permis.
💠 Bordo – total interzis: 26 state, majoritatea în Africa, Asia și America Latină, în care avortul este interzis chiar dacă viața mamei este în pericol.
💠 Roșu – permis pentru a salva viața femeii: 39 state, dintre care 10 permit avortul, doar dacă sarcina este urmare a unui viol sau incest, precum și în cazul unor anomalii fetale grave.
💠 Galben – permis pentru a prezerva sănătatea femeii: 59 state care specifică expres dacă permite avortul doar în cazul unei probleme fizice de sănătate sau și în cazul unei probleme mintale. Unele țări permit avortul dacă sarcina este urmare a unui viol sau incest, precum și în cazul unor anomalii fetale grave.
💠 Azuriu – permit avortul în cazul unor criterii sociale sau economice, luând în considerare și impactul sarcinii și nașterii asupra societății, de ex. suprapopulație sau deficit de populație: 14 țări.
💠 Albastru – permite avortul la cerere, de obicei, până la vârsta gestațională de 12 săpt., calculate din prima zi a ultimului ciclu menstrual: 66 state.

Articol realizat cu suportul voluntarului platformei @gyneco.md, Victoria Bumbu.